Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 grudnia 2012

Kostka cappuccino




Obłędnie pyszne ciasto. Mięciuteńkie blaty przełożone kremem z dodatkiem cappuccino, a całość uwieńczona bitą śmietaną.... Prawdziwie pyszna kawa w kawałku ciasta... Przepis znaleziony na blogu Moje wypieki. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na ciasto:
5 jajek
125g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
125g masła
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (miałkiej)
150g cukru
125g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać roztopioną i przestudzoną czekoladę i dalej miksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy miksując. Dodać cukier oraz kolejno żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dokładnie zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x23 lub 21x27). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przeciąż wzdłuż na dwa blaty.


Składniki na masę cappuccino:
250g serka mascarpone
250g śmietany kremówki 36%
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60g kawy cappuccino (w proszku)
ok. 3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodyczy cappuccino)


Serek mascarpone zmiksować krótko z cappuccino. Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/4 szkl. gorącej wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, powoli dając cukier puder. Następnie dodajemy nie przerywając miksowania żelatynę. Na koniec masę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy raz jeszcze.


Składniki na masę śmietanową:
250g śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
ok 2 łyżki cappuccino (w proszku) do posypania

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder.

W blaszce której piekliśmy ciasto układamy pierwszy blat. Wykładamy masę cappuccino i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy śmietana kremówką i oprószamy cappuccino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.
Smacznego :)





 
 
 

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda u Ciebie. Też robiłam kiedys to ciasto , tylko nie w postaci kostki.
    Smaczne jest i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz kobieto ;)
    Cudny przekrój!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak wspaniale! ach, pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawowe! Śmietankowe! Uwielbiam.
    Na pewno upiekę po świętach.
    Wesołych i pogodnych Świąt życzę i wielu smacznych inspiracji

    OdpowiedzUsuń