Idealna przekąska, która cieszy nie tylko podniebienie ale i oko :) Bardzo ostatnio popularne - pingwinki. Ja gdy zobaczyłam je pierwszy raz na stronie Tesco zakochałam się w nich bez pamięci. Przepis jednak troszkę zmieniłam i zrobiłam je po swojemu ;) No sami powiedzcie - czyż nie są śliczne :) Ich wykonanie zajmie nam dłuższą chwilkę ale zapewniam że warto...
Składniki:
24 czarne drylowane oliwki
1 marchewka
12 ziarenek kolorowego pieprzu
kilka gałązek zielonej pietruszki
2 serki camembert*
odrobina twarożku do przyklejania kokardek
12 wykałaczek
kawałek ogórka zielonego
Z ogórka powycinać kształt rybek - To będzie nasza dekoracja. Jeden serek camembert przekroić wzdłuż - to będą nasze lodowe kry.
Marchewkę obrać a następnie krótko podgotować . Nie może być całkiem miękka żeby dobrze trzymała nasze pingwinki. Pokroić ją na grubsze plasterki a z każdego z nich wyciąć trójkącik. Tak powstaną nam nóżki i dziobki.
Z drugiego sera camembert delikatnie wycinamy w wąskie trójkąty dookoła (szerokość ok 7mm - to będzie biały brzuszek pingwinka). 12 oliwek nacinamy wzdłuż, lekko rozszerzamy, a w nacięcie wkładamy serek białą częścią na zewnątrz. Do kolejnych 12 oliwek w otwór po drylowaniu wkładamy trójkącik marchewki. Wykałaczką spinamy główkę, brzuszek i marchewkowy spód czyli łapki. Z przodu pod głowką robimy mały kleksik z twarożku i przyklejamy na nim dwa maleńkie listki zielonej pietruszki a w miejscu supełka na środku kładziemy ziarenko czerwonego pieprzu. Pingwinki umieszczamy na krach. Z pozostałego serka robimy dekoracje.
*do nadziewania pingwinków doskonale sprawdzi się także ser feta. Spotykałam się również z nadzieniami z twarożku z dodatkiem np czosnku i soli, jednak należy pamiętać by serek był bardzo gęsty i nie wypłynął ze środka. Dodatkowym utrudnieniem jest również utrzymanie w idealnej czystości oliwki tak by serek nie był widoczny tam gdzie nie powinien ;) Miłej zabawy i ... Smacznego :)
Składniki:
24 czarne drylowane oliwki
1 marchewka
12 ziarenek kolorowego pieprzu
kilka gałązek zielonej pietruszki
2 serki camembert*
odrobina twarożku do przyklejania kokardek
12 wykałaczek
kawałek ogórka zielonego
Z ogórka powycinać kształt rybek - To będzie nasza dekoracja. Jeden serek camembert przekroić wzdłuż - to będą nasze lodowe kry.
Marchewkę obrać a następnie krótko podgotować . Nie może być całkiem miękka żeby dobrze trzymała nasze pingwinki. Pokroić ją na grubsze plasterki a z każdego z nich wyciąć trójkącik. Tak powstaną nam nóżki i dziobki.
Z drugiego sera camembert delikatnie wycinamy w wąskie trójkąty dookoła (szerokość ok 7mm - to będzie biały brzuszek pingwinka). 12 oliwek nacinamy wzdłuż, lekko rozszerzamy, a w nacięcie wkładamy serek białą częścią na zewnątrz. Do kolejnych 12 oliwek w otwór po drylowaniu wkładamy trójkącik marchewki. Wykałaczką spinamy główkę, brzuszek i marchewkowy spód czyli łapki. Z przodu pod głowką robimy mały kleksik z twarożku i przyklejamy na nim dwa maleńkie listki zielonej pietruszki a w miejscu supełka na środku kładziemy ziarenko czerwonego pieprzu. Pingwinki umieszczamy na krach. Z pozostałego serka robimy dekoracje.
*do nadziewania pingwinków doskonale sprawdzi się także ser feta. Spotykałam się również z nadzieniami z twarożku z dodatkiem np czosnku i soli, jednak należy pamiętać by serek był bardzo gęsty i nie wypłynął ze środka. Dodatkowym utrudnieniem jest również utrzymanie w idealnej czystości oliwki tak by serek nie był widoczny tam gdzie nie powinien ;) Miłej zabawy i ... Smacznego :)
alez sa przesliczne!!! :))
OdpowiedzUsuńurocze pingwinki! :)
OdpowiedzUsuńhahahaha padłam:) extra!
OdpowiedzUsuńpiękne są!!!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, napatrzeć się nie mogę!
Piękne!!! :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie! Piękne są te pingwinki. Masz wspaniałe pomysły i wiele smacznych przepisów.Myślę, że z niejednego skorzystam. Pozdrawiam. Renia
OdpowiedzUsuńAlez urocze cudenka :).
OdpowiedzUsuńCudowne, cudowne, cudowne!!!!
OdpowiedzUsuńCzadowe!
OdpowiedzUsuńSuper extra:) Pojawią się na moim stole na 100%:)
OdpowiedzUsuńSą śliczne, też takie robiłam i fajnie się bawiłam, ale bardzo szybko zniknęły;))
OdpowiedzUsuń