Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


10 września 2012

Trufle czekoladowe i orzechowo-migdałowe




Uwielbiam takie czekoladowe maleństwa i dosyć często robię je na różne sposoby. Dzisiaj proponuję Wam mocno czekoladową i orzechową wersję . Polecam Wam baaaardzo bo bardzo pysznie mi to wyszło :)


Składniki na ok 30 szt:
ok. 470g ciemnego czekoladowego biszkopta (np takiego klik) (lub jasnego +3 łyżki kakao)
100g ciemnej czekolady
100g śmietany kremówki 30%
50ml likieru czekoladowego (np takiego klik)

30g drobno posiekanych orzechów włoskich
60g drobno posiekanych orzechów ziemnych
60g drobno posiekanych migdałów
2 łyżki śmietany kremówki

ponadto:
zmielone migdały i kakao do obtoczenia


Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z kremówką. Biszkopt zmielić najlepiej przy pomocy malaksera. Wlać wystudzoną masę czekoladową oraz likier i dokładnie zmiksować. Podzielić na dwie części. Z jednej zrobić 15 kulek czekoladowych wielkości orzecha włoskiego, a do drugiej części dodać orzechy i migdały oraz kremówkę. Dokładnie wyrobić. Ulepić 15 kulek wielkości orzecha włoskiego.
Kulki orzechowe obtoczyć w zmielonych migdałach, natomiast kulki czekoladowe obtoczyć w kakao wymieszanym ze zmielonymi migdałami). Schłodzić w lodówce i podawać w papilotkach. Smacznego :)


źródło: przepis własny


 


8 komentarzy:

  1. I tak przed snem...
    Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne są. :)
    Częstuję się porankiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie małe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trufelki wyglądają cudnie :-) Muszę koniecznie zrobić, bo zabieram się za nie już od dłuższego czasu :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne! Gratuluję:)
    Jakie tu pyszności u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń