Uwielbiam takie czekoladowe maleństwa i dosyć często robię je na różne sposoby. Dzisiaj proponuję Wam mocno czekoladową i orzechową wersję . Polecam Wam baaaardzo bo bardzo pysznie mi to wyszło :)
Składniki na ok 30 szt:
ok. 470g ciemnego czekoladowego biszkopta (np takiego klik) (lub jasnego +3 łyżki kakao)
100g ciemnej czekolady
100g śmietany kremówki 30%
50ml likieru czekoladowego (np takiego klik)
30g drobno posiekanych orzechów włoskich
60g drobno posiekanych orzechów ziemnych
60g drobno posiekanych migdałów
2 łyżki śmietany kremówki
ponadto:
zmielone migdały i kakao do obtoczenia
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z kremówką. Biszkopt zmielić najlepiej przy pomocy malaksera. Wlać wystudzoną masę czekoladową oraz likier i dokładnie zmiksować. Podzielić na dwie części. Z jednej zrobić 15 kulek czekoladowych wielkości orzecha włoskiego, a do drugiej części dodać orzechy i migdały oraz kremówkę. Dokładnie wyrobić. Ulepić 15 kulek wielkości orzecha włoskiego.
Kulki orzechowe obtoczyć w zmielonych migdałach, natomiast kulki czekoladowe obtoczyć w kakao wymieszanym ze zmielonymi migdałami). Schłodzić w lodówce i podawać w papilotkach. Smacznego :)
źródło: przepis własny
I tak przed snem...
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie.
Śliczne są. :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się porankiem:)
Uwielbiam takie małe pyszności :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają... :)
OdpowiedzUsuńTrufelki wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńTrufelki wyglądają cudnie :-) Muszę koniecznie zrobić, bo zabieram się za nie już od dłuższego czasu :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Przepiękne! Gratuluję:)
OdpowiedzUsuńJakie tu pyszności u Ciebie!
Pozdrawiam:)