Fantastyczna przekąska, która jednak jest na tyle sycąca, że z powodzeniem poradzi sobie jako danie główne. Farsz mięsny przygotowywałam podobnie jak do mousaki. Z podanej porcji wychodzi ok. 24 koszyczków. Pysznie to wyszło więc polecam Wam baaardzo :)
Składniki na farsz:
1/2 kg mielonego mięsa (ideałem byłoby baranie z wieprzowym )
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
spora szczypta cynamonu
papryka w proszku łagodna
oliwa
pomidory w puszce
ok 20 dkg sera żółtego
2-3 jajka (białka ubić na sztywno, a żółtka osobno)
bazylia
sól, pieprz
2-3 łyżki mąki pszennej
1 szkl. wina wytrawnego lub półwytrawnego
2-3 łyżki bułki tartej
ponadto:
2-3 opakowania ciasta francuskiego
tarty żółty ser
natka pietruszki do dekoracji
Mięso smażyć na patelni na oliwie. Gdy się podsmaży dodać przetarty czosnek, paprykę, podsmażoną cebulę i dalej smażyć. Dodać puszkę pomidorów, wino, bazylię, sól, pieprz i cynamon.
Gdy pomidory się już "wchłoną" na koniec dodać 1-2 łyżki mąki (tak żeby troszkę zgęstniało) (Jak czasem przesadzę z przyprawami to ratuję się podlewając odrobiną mleka.) Zdjąć z ognia. Dodać żółtka i szybko wymieszać, dodać ubite na sztywno białka i ok 2-3 łyżki bułki tartej i tarty ser. Dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie pokroić w kwadraty ok 10x10 cm. Formę na muffinki natłuścić i wysypać lekko kaszą manną. Ciasto francuskie powkładać do formy wystawiając rogi ciasta na zewnątrz i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec ok 10 min w temp 200 stopni. Formę wyjąć. W każdym koszyczku zrobić wgłębienie (ciasto podczas podpiekania rośnie) i nałożyć po łyżce farszu mięsnego. Wierzch posypać tartym żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut na złoto. Podawać dowolnie z dodatkiem np. sosu beszamelowego (klik). Smacznego :)
źródło: przepis własny
uwielbiam ! uwielbiam dania z ciasta francuskiego - wytrawne! mniamniusie
OdpowiedzUsuńpopiłabym ciepłym barszczykiem
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam ciasta francuskiego na wytrawnie, serio. z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńJakie one są śliczne! Zgrabne koszyczki i na pewno pysznie smakują.Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńswietnie wyglądają takie koszyczki. takich jeszcze nie próbowałam robić:) extra!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto francuskie pod różną postacią!:) świetny pomysł z tymi koszyczkami:)
OdpowiedzUsuńFajne koszyczki!
OdpowiedzUsuńSuper, do ulubionych ! :)
OdpowiedzUsuńNa imprezkę pomysł w sam raz...
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie, jestem pewna, że tak samo smakują. Zapisuję sobie i wykorzystam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię mocno Eliza!
Super! Już zapisuję przepis do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńWiec zapodalam dzisiaj, przepyszne. Dodatek cynamonu do mieska to strzal w dziesiatke. Polecam wszystkim i dziekuje za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy ten farsz mogę przygotować dzień wcześniej? Czy smakują również na zimno?
Czy takie koszyczki można zrobić np. z farszem pieczarkowym i serem?
Każdy farsz będzie dobry. Mięsny można z powodzeniem przygotować wcześniej ale na zimno to raczej nie bardzo ;)
Usuńa czy te jaja to na ostudzone czy ciepłe dodawac?
OdpowiedzUsuńdo ciepłego :)
UsuńSmakowicie wygladaja ;-)
OdpowiedzUsuńWitam, jestem w trakcie robienia, ale mam pytanie- w składnikach farszu występuje ser żółty, a w realizacji nigdzie go nie widzę.. dodajesz do farszu czy tylko na wierzch?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dawałam także do środka farszu ale nie jest to konieczne. Możesz pominąć i dać tylko na wierzch :) Pozdrawiam
UsuńZrobiłam- zapraszam do siebie: http://warmiaczka.blogspot.com/
UsuńWyszły pyszne! Pozdrawiam