Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


11 września 2012

Tort czekoladowo-orzechowy z truflami




Fantastyczny czekoladowo-orzechowy tort z dodatkiem chrupiących wafelków. Blaty są wilgotne i nie wymagają dodatkowego ponczowania. Cudownie smakuje.
Przepis na to cudo znalazłam u Asi na blogu Śladami Słodkiej Babeczki. Zmieniłam tylko praliny i batony :) Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki na blaty:
5 jajek
6 łyżek cukru
200g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka ubić z cukrem na puszysta jasna masę. Mąkę wymiesać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiana wymieszać z orzechami. Całość delikatnie połaączyć z masa jajeczną. Tortownicę o średnicy 22 cm dokłądnie natłuścić i wysypac lekko kaszą manną. Wlac ciasto, wyrównac i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.


Składniki na masę:
200g miękkiego masła
200g gorzkiej czekolady
5 kopiatych łyżek nutelli
200g wafelków czekoladowo-orzechowych (typu góraki lub prince polo. Ja użyłam czekoladowo-orzechowych kanapek z Lidla ale można tez wymieszać różne)

ponadto:
siekane orzechy laskowe do obsypania boków
trufle czekoladowe (klik) lub praliny ferrero rocher do dekoracji


Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło dobrze utrzeć dodać roztopiona czekoladę oraz nutellę. Dobrze zmiksowac na gładko. Wafelki pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać do masy. Podzielić ja na pół. Jedną częśc wyłozyć na dolny blat ciasta, przykryc drugim, a pozostałą masą obłożyc boki i wierzch tortu.
Można obsypać dodatkowo siekanymi orzechami. Wierzch udekorować dodatkowo pralinami ferrero rocher czekoladowo-orzechowymi lub takimi domowej roboty jak np te. Przed podaniem wyjąć na ok. 15 minut z lodówki by masa lekko zmiękła :)
Smacznego :)


 
 
 

16 komentarzy:

  1. Tort wygląda obłędnie...niczym z luksusowej cukierni:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW fantastyczny z pewnościa jest przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny torcik, wygląda niesamowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Cieszę się, że skusiłaś się na zrobienie go i, że smakował.
    Pozdrawiam słonecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczny tort! :) powinna Pani założyć cukiernię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale wygląda, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędny tort;) Skusiłabym się chętnie na duży kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda świetnie, a i smaki są w moim guście:)

    OdpowiedzUsuń
  9. MM wygląda obłędnie chyba się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. rozpływam się patrząc na to ciasto - obłędne...

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowicie wygląda ten torcik i ma wszystko co lubię. Uwielbiam góralki, może zrobię kiedyś taki tort, właśnie z nimi?
    POzdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany, ale tort!!! Super wygląda, a czekoladowo-orzechowo-pralinkowo-nutellowa zawartość musi być delicyjna:D
    Jak mi się zachce czegoś tak cudownie słodkiego, to będę wpadać sobie popatrzeć;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Poproszę kawałek...a co tam, niech będą od razu dwa!:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdaje się że wreszcie po żmudnych poszukiwaniach znalazłam idealny tort na Dzień Mamy :D znakomity blog :) w wolnej chwili zapraszam na http://jagodowepole.blogspot.com/ sama dopiero zaczynam. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń