Dzisiaj baaaardzo klasycznie. Jeśli komuś znudziła się marynowana karkówka z grilla proponuję karkówkę w grzybowo-pomidorowym sosiku z delikatnym smaczkiem śliwki.
Przepis pochodzi ze strony przepisownia.pl. Polecam baaardzo :)
Składniki:
400-700g karkówki w plastrach
200g cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 suszone śliwki
2 suszone grzybki
oliwa i ulubione przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, przyprawa uniwersalna domowa(klik))
wykonanie thermomix:Oliwę wymieszać z przyprawami natrzeć nią mięso. Odstawić na min 1 godz do lodówki a najlepiej na całą noc.)
Do naczynia miksującego włożyć obrane: cebulę, czosnek, suszone grzyby i śliwki oraz koncentrat pomidorowy i 400 ml wody. Na dostawce Varoma ułożyć mięso. Parować ok 50-60 minut/temp. Varoma/obr. soft
Po uparowaniu zdejmujemy mięso, nakładamy miarkę i miksujemy 30s/obr7.
Powstałym sosem polewamy mięso i podajemy z dowolnymi dodatkami (można ziemniaki równocześnie gotować w koszyczku posypane ulubionymi przyprawami, a np. brokuły na dolnej Varomie.
wykonanie tradycyjne:
Szczerze mówiąc jeszcze nie robiłam tradycyjnie, ale nie powinno to być trudne.
Mięso marynujemy w oliwie i przyprawach przez noc. Mozna przygotowac na parze lub na rozgrzanej minimalnej ilości oliwy obsmażamy krótko z obydwu stron.
Do wysokiego rondla dajemy posiekaną cebulę, czosnek, grzyby, śliwki, koncentrat, 400 ml wody i wkładamy mięso. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie delikatnie wyjmujemy plastry karkówki, sos miksujemy blenderem, doprawiamy i podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego :)
Wygląda smakowicie. Choć nie jestem wielką fanką karkówki, to chętnie wypróbuję przepis =)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ta karkówka. :)
OdpowiedzUsuńJa nie jadam karkówki na co dzień, ale na taką pewnie bym się skusiła :)
Smakowicie wygląda. wieki nie jadłam karkówki ;)
OdpowiedzUsuńwpraszam się do ciebie na obiad, pychota!
OdpowiedzUsuńTez się na nią szykuję :)
OdpowiedzUsuńI love Thermomix ;)
fajny sosik :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń