Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


12 marca 2013

Domowy twarożek a'la ricotta




Bardzo lubię białe sery. Od czasu do czasu decyduję się tez sama zrobić domowy twarożek jako że jego smak jest o niebo lepszy od tego kupowanego. Podstawą jest jednak dobre wiejskie tłuste mleko... w ostateczności może być też sklepowe, ale dobrej jakości i tłuste.....w żadnym wypadku nie UHT. Mówimy o prawdziwym pysznym wartościowym mleku.....Przepis znaleziony na Mniammniam.pl. Polecam :)


Składniki:
1,5 l tłustego mleka
250ml maślanki
4 łyżki soku z cytryny.

Maślankę wymieszać z sokiem z cytryny. Mleko podgrzewać. Gdy osiągnie temp ok 90 stopni wlać maślankę z sokiem cytrynowym, lekko zamieszać i zostawić na ogniu by się chwilę podgrzewało (nie mieszać). Gdy składniki widocznie nam się oddzielą, a serwatka będzie widoczna zdejmujemy z ognia i na chwilę odstawiamy. Sitko wykładamy gazą i odcedzamy ser (nie wyciskamy, niech sama serwatka odcieknie przez ok. 5-10 min). Wkładamy do natłuszczonej miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Z podanych proporcji otrzymujemy ok 350g  sera o konsystencji i smaku zbliżonym do ricotty. Polecam :)

 
 
 

8 komentarzy:

  1. domowe twarożki są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda.Sklepowe się umywają.Mnie marzy się z rzodkieweczką.

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze, zapisuję przepis! nie wiedziałam, że tak można ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię domowe sery, a Twój wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. A można bez cytryny zrobić ,wyjdzie?pytam bo nie lubię smaku cytryn.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można samemu zrobić maślankę?

    OdpowiedzUsuń