Lubicie serek Philadelphia? Jak żaden inny ma bardzo specyficzny słonawy smak i idealnie nadaje się do kremów przy np. ciastach marchewkowych lub na kanapki. Do tej pory kupowałam go w sklepie, dzisiaj postanowiłam sama pokombinować i powiem Wam że wyszło niemal identycznie. Smak dokładnie taki sam. Dałam do spróbowania z zamkniętymi oczami domownikom i się nie zorientowali który jest który :) Córcia całość zjadła na kanapeczce od razu... Jeśli macie ochotę poeksperymentować - polecam baaardzo :)
Składniki:
140g domowego twarożku (wg tego przepisu klik)
solidna szczypta soli
8 łyżek śmietany kremówki 36%
5 łyżeczek (ok. 35-40g) mięciuteńkiego masła
Twarożek zmiksować ze śmietaną bardzo dokładnie blenderem na gładziuteńką masę. Dodać masło i miksować jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy sól stopniowo do smaku. Powinna to być solidna szczypta. Serek odstawiamy do lodówki celem schłodzenia. Smacznego :)
Uwielbiam ten serek .... i rzeczywiście jest rewelacyjny jako polewa do ciasta marchewkowego :) Koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, nie wpadłam na pomysł, że można tak prosto zrobić go w domu:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam tego serka:)ale skuszę się:)
OdpowiedzUsuńWitam.O ten serek to dla mnie,ja lubię takie domowe wyroby-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten serek! Domowy może być świetną alternatywą - szczególnie cenową :)
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł!!! wypróbowałam dopiero dziś w ramach poświątecznej odmiany :-)
OdpowiedzUsuńUratowałas moje ciasto dyniowe tym przepisem :) Dzięki ;)
OdpowiedzUsuń:) Nawet nie wiesz jak się cieszę :)
UsuńWyszłoby na kupnym tłustym twarogu? :)
OdpowiedzUsuńMyślę że można spróbować ale nie może być kwaśny
Usuń