Strony

12 marca 2013

Domowy twarożek a'la ricotta




Bardzo lubię białe sery. Od czasu do czasu decyduję się tez sama zrobić domowy twarożek jako że jego smak jest o niebo lepszy od tego kupowanego. Podstawą jest jednak dobre wiejskie tłuste mleko... w ostateczności może być też sklepowe, ale dobrej jakości i tłuste.....w żadnym wypadku nie UHT. Mówimy o prawdziwym pysznym wartościowym mleku.....Przepis znaleziony na Mniammniam.pl. Polecam :)


Składniki:
1,5 l tłustego mleka
250ml maślanki
4 łyżki soku z cytryny.

Maślankę wymieszać z sokiem z cytryny. Mleko podgrzewać. Gdy osiągnie temp ok 90 stopni wlać maślankę z sokiem cytrynowym, lekko zamieszać i zostawić na ogniu by się chwilę podgrzewało (nie mieszać). Gdy składniki widocznie nam się oddzielą, a serwatka będzie widoczna zdejmujemy z ognia i na chwilę odstawiamy. Sitko wykładamy gazą i odcedzamy ser (nie wyciskamy, niech sama serwatka odcieknie przez ok. 5-10 min). Wkładamy do natłuszczonej miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Z podanych proporcji otrzymujemy ok 350g  sera o konsystencji i smaku zbliżonym do ricotty. Polecam :)

 
 
 

8 komentarzy:

  1. domowe twarożki są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda.Sklepowe się umywają.Mnie marzy się z rzodkieweczką.

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze, zapisuję przepis! nie wiedziałam, że tak można ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię domowe sery, a Twój wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. A można bez cytryny zrobić ,wyjdzie?pytam bo nie lubię smaku cytryn.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można samemu zrobić maślankę?

    OdpowiedzUsuń