Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 marca 2013

Mazurek chałwowo-kajmakowo-czekoladowy



Obłędny mazurek, który zniknął w jeden dzień.... Na Święta znów będę musiała upiec ;) Cudownie kruche ciasto o smaku chałwy i mocno czekoladowa masa na bazie kajmaku. Jest jej sporo więc z powodzeniem można zmniejszyć jej ilość.... Pytanie tylko czy warto ;) Z przepisem kombinowałam na wyczucie i do końca nie byłam przekonana co wyjdzie, a inspirowałam się pieczonym już wcześniej mazurkiem kajmakowym. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na spód:
100g chałwy
250g mąki pszennej tortowej
50g cukru
180g masła lub margaryny
2 żółtka
szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta dokładnie posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić ją na ok 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm Uformować dowolne kształty-koła lub kształt jajka. Ponakłuwać widelcem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 10-15 min. Lekko podpiec (ma mieć jasny kolor).

Składniki na masę brzegową:
100g chałwy
100g margaryny
50g cukru pudru
2 jajka
210g mąki pszennej

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka cały czas miksując.Dodać pozostałe składniki. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i udekorować brzegi podpieczonych spodów. Wstawić ponownie do piekarnika do tej samej temperatury i piec kolejne 15-20 minut.Wystudzić.

Składniki na masę:
350g masy kajmakowej (klik)
50g gorzkiej czekolady
80ml śmietanki 30%
2 łyżki kakao
do dekoracji:
bakalie
biała i gorzka czekolada

Śmietankę  zagotować w rondelku. Dodać kajmak, czekoladę i kakao i dokładnie rozpuścić. Chwilkę pogotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Lekko ciepłe wylać na mazurki. Odłożyć do wystudzenia. Gdy zastygnie dowolnie udekorować.
Smacznego :)





9 komentarzy:

  1. Wszystko co najlepsze w jednym mazurku, śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny mazurek:) śliczna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masę z chałwy znam,ale nie wiedziałam, że można ją wykorzystać na ciasto! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dekoracja prześliczna :)ten mazurek pojawi się w tym roku na świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda i bardzo tradycyjnie, zapraszam do dodawania przpisów do mojej wielkanocnej zabawy, można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.Czy moglaby Pani zamiescic przepis na takie ciasto rozetkowe (ozdobne na brzeg mazurka) ale bez chalwy,z sama maka?

    OdpowiedzUsuń