Obłędny mazurek, który zniknął w jeden dzień.... Na Święta znów będę musiała upiec ;) Cudownie kruche ciasto o smaku chałwy i mocno czekoladowa masa na bazie kajmaku. Jest jej sporo więc z powodzeniem można zmniejszyć jej ilość.... Pytanie tylko czy warto ;) Z przepisem kombinowałam na wyczucie i do końca nie byłam przekonana co wyjdzie, a inspirowałam się pieczonym już wcześniej mazurkiem kajmakowym. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na spód:
100g chałwy
250g mąki pszennej tortowej
50g cukru
180g masła lub margaryny
2 żółtka
szczypta soli
Wszystkie
składniki ciasta dokładnie posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić ją
na ok 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość
0,5 cm Uformować dowolne kształty-koła lub kształt jajka. Ponakłuwać
widelcem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 10-15 min. Lekko
podpiec (ma mieć jasny kolor).
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka cały czas miksując.Dodać pozostałe składniki. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i udekorować brzegi podpieczonych spodów. Wstawić ponownie do piekarnika do tej samej temperatury i piec kolejne 15-20 minut.Wystudzić.
Śmietankę zagotować w rondelku. Dodać kajmak, czekoladę i kakao i dokładnie rozpuścić. Chwilkę pogotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Lekko ciepłe wylać na mazurki. Odłożyć do wystudzenia. Gdy zastygnie dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Składniki na masę brzegową:
100g chałwy
100g margaryny
100g margaryny
50g cukru pudru
2 jajka
210g mąki pszennej
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka cały czas miksując.Dodać pozostałe składniki. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i udekorować brzegi podpieczonych spodów. Wstawić ponownie do piekarnika do tej samej temperatury i piec kolejne 15-20 minut.Wystudzić.
Składniki na masę:
350g masy kajmakowej (klik)
50g gorzkiej czekolady
80ml śmietanki 30%
2 łyżki kakao
do dekoracji:
bakalie
biała i gorzka czekolada Śmietankę zagotować w rondelku. Dodać kajmak, czekoladę i kakao i dokładnie rozpuścić. Chwilkę pogotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Lekko ciepłe wylać na mazurki. Odłożyć do wystudzenia. Gdy zastygnie dowolnie udekorować.
Smacznego :)
jaki śliczny!
OdpowiedzUsuńWszystko co najlepsze w jednym mazurku, śliczny :)
OdpowiedzUsuńpiękny mazurek:) śliczna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńMasę z chałwy znam,ale nie wiedziałam, że można ją wykorzystać na ciasto! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńdekoracja prześliczna :)ten mazurek pojawi się w tym roku na świętach :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i bardzo tradycyjnie, zapraszam do dodawania przpisów do mojej wielkanocnej zabawy, można nawiązać nowe blogowe kontakty i przy okazji wygrać małą nagrodę :-)
OdpowiedzUsuńpięknie udekorowany!
OdpowiedzUsuńWitam.Czy moglaby Pani zamiescic przepis na takie ciasto rozetkowe (ozdobne na brzeg mazurka) ale bez chalwy,z sama maka?
OdpowiedzUsuń