Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


13 czerwca 2011

Makaron pappardelle z sosem z sera rokpol


Oj nie miałam czasu na kombinowanie dziś z obiadem ;) Cały dzień rozbiegany... W pierwszej chwili pomyślałam o spaghetti carbonarra , ale się okazało że... nie mam spaghetti, a kremówka, która miała być w lodówce dziwnym trafem zniknęła gdzieś nie wiadomo gdzie ;) Znalazłam za to spory kawałeczek rokpola i makaron pappardelle. Tak powstał dzisiejszy obiad :)

Składniki:
  • makaron papardelle (ugotować wg przepisu al dente)
  • ok 100g sera rokpol
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 łyżki śmietany
  • podsmażony boczek (kilka plastrów)
  • pieprz
  • bazylia do dekoracji

Boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć. Odłożyc na bok. Czosnek przecisnąć. Podsmażyć na maśle. Dodać pokrojony drobno ser rokpol lub lazur (cienkie plastry). Cały czas szybko mieszając do momentu aż się rozpuści. Następnie dodać śmietanę i wymiesać. Podgrzać ale nie zagotować żeby śmietana się nie zważyła. Dodać boczek. Doprawić. Odcedzony makaron wrzucić na patelnięiwymieszać dokłądnie z sosem. Podawać udekorowane bazylią. Pyyyyyyyyycha :)

Smacznego )



  

Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz