Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


11 czerwca 2011

Chałka





Idealna, mięciuteńka, puszysta,  nie za słodka. Doskonale smakuje z dżemem malinowym i masełkiem :) Najlepsza jeszcze ciepła, choć kawałeczek który został na drugi dzień,  też świetnie smakował
Przepis znaleziony na blogu " Pracownia Wypieków"
Polecam :)



Składniki na dwie chałki:
  • 30g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 90g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 850g + 150g mąki
  • 3 jajka lekko roztrzepane
  • 100g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • do posmarowania 1 jajko roztrzepane +1 łyżka wody
  • do posypania mak lub sezam

Drożdże przełożyć do miski, zalać ciepłą wodą i dobrze wymieszać. Kiedy się rozpuszczą dodac 850g mąki, cukier i sól. Dobrze wyrobić ciasto dodając cały czas 150g mąki (czasem trzeba dać więcej, a czasem mniej. Ciasto powinno byc luźne i elastyczne, ale nie klejące i zbite)

Wyjąć na blat i wyrabiać 5-10 minut. Następnie przełożyć do miski, skropić oliwą i zostawić do wyrośnięcia na dwie godziny. W tym czasie "odgazowywać " dwukrotnie ciasto (wbijając pięść w sam środek;).
Po wyrośnięciu podzielić na dwie części,  a każdą z nich na 4 lub 6 wałków. Zapleść warkocz (brzegowe do środka naprzemiennie).
Chałki przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożona papierem. Odczekać kolejne 30-40 minut. Kiedy urosną posmarować je jajkiem wymieszanym z wodą i posypac makiem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 30-40 minut. W razie konieczności przykryc w trakcie pieczenia folią.
Smacznego :)







Posted by Picasa

2 komentarze:

  1. moja miłość odkąd ją upiekłam to przestałam kupować w sklepie i pojawia się u nas w domu bardzo często pycha :)) Wyszły Ci uroczę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pamietam ze robilam zawsze na jakims serku z wanilia i byla bajeczna! Ledwo sie mieścila na blasze a znikala zaraz po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń