Uwielbiam szpinak, ale o dziwo dopiero niedawno odkryłam jego walory smakowe. Wcześniej jakoś nie mogłam się do niego przekonać. Teraz tylko kombinuję do czego by tu go jeszcze dodać i do czego by jeszcze pasował :) Ostatnio zrobiłam tartę ze szpinakiem serem feta i z dodatkiem chrupiącego wysmażonego boczku, a wszystko to zapiekłam pod warstwą żółtego sera. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po przekrojeniu ;) Może następnym razem się uda :) Polecam :)
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie mrożonego szinaku (liście)
- 100g boczku pokrojonego w kosteczkę
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 100g sera feta
- 100-120g sera żótego (ementaler lub chedar)
- ok 70g sera typu lazur
Składniki na sos:
- 1/2 szkl. śmietany
- 1 jajko
- pieprz, sól
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Szpinak włożyc do garnka i rozmrozić. Boczek wytopić na patelni po czym dodać cebulkę i zezłocić. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku lub też wrzucić pod koniec smażenia cebuli na patelnię. Fetę pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem. Dodać boczek, cebulę i wymieszać. Doprawić. Ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim spód tarty o średnicy ok. 24 cm Wywinąć lekko brzegi. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec w piekarniku nahrzanym do 180-200 stopni.
Wymieszać wszystkie składnikina sos i doprawić.
Na podpieczoną tartę wyłożyć szpinak, zalać śmietaną, posypać tartym żółtym serem i pokrojonym drobniutko lazurem. Piec jeszcze ok. 20 minut
Smacznego :)
Wygląda pięknie! Fajny przepis, dzisiaj wypróbuję na obiad:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpyszny quiche, bede robic jeszcze nie raz :) PYCHOTKA!! Ula
OdpowiedzUsuńPiekę właśnie po raz czwarty. Jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńPani Elizo,
OdpowiedzUsuńjaka śmietana ? kwaśna czy raczej płynna, słodka ?