Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 czerwca 2011

Tarta ze szpinakiem, boczkiem i serem feta



Uwielbiam szpinak, ale o dziwo dopiero niedawno odkryłam jego walory smakowe. Wcześniej jakoś nie mogłam się do niego przekonać. Teraz tylko kombinuję do czego by tu go jeszcze dodać i do czego by jeszcze pasował :) Ostatnio zrobiłam tartę ze szpinakiem serem feta i z dodatkiem chrupiącego wysmażonego boczku, a wszystko to zapiekłam pod warstwą żółtego sera. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po przekrojeniu ;) Może następnym razem się uda :)  Polecam :)


Składniki na ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

 Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.


Składniki na farsz:
  • 1 opakowanie mrożonego szinaku (liście)
  • 100g boczku pokrojonego w kosteczkę
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g sera feta
  • 100-120g sera żótego (ementaler lub chedar)
  • ok 70g sera typu lazur

Składniki na sos:
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 1 jajko
  • pieprz, sól
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Szpinak włożyc do garnka i rozmrozić. Boczek wytopić na patelni po czym dodać cebulkę i zezłocić. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku lub też wrzucić pod koniec smażenia cebuli na patelnię. Fetę pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem. Dodać boczek, cebulę i wymieszać. Doprawić. Ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim spód tarty o średnicy ok. 24 cm Wywinąć lekko brzegi. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec w piekarniku nahrzanym do 180-200 stopni.

Wymieszać wszystkie składnikina sos i doprawić.

Na podpieczoną tartę wyłożyć szpinak, zalać śmietaną, posypać tartym żółtym serem i pokrojonym drobniutko lazurem. Piec jeszcze ok. 20 minut

Smacznego :)



  

4 komentarze:

  1. Wygląda pięknie! Fajny przepis, dzisiaj wypróbuję na obiad:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny quiche, bede robic jeszcze nie raz :) PYCHOTKA!! Ula

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekę właśnie po raz czwarty. Jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Elizo,

    jaka śmietana ? kwaśna czy raczej płynna, słodka ?

    OdpowiedzUsuń