Strony

30 czerwca 2011

Koperty z ciasta francuskiego z bananami




Kolejna propozycja na coś błyskawicznego na stole :) Bardzo podobne w wykonaniu do publikowanych juz wcześniej  kopert - ciastek francuskich z ananasem.


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 banany
  • kokos do posypania
  • cukier brązowy do posypania
  • 1 jajko

Ciasto francuskie odmrozić i pokroić na kwadraty lub prostokąty. Banana pokroić na ukośne grubsze plastry i układać na kawałku ciasta. Dokładnie zlepić brzegi ciasta np widelcem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać kokosem i brązowym cukrem . Piec ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni.
Można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Sałatka pieczarkowo-korniszonowa z fetą




Ta sałatka może nie prezentuje się obłędnie, ale jest naprawdę smaczna :) Będzie smakowała miłośnikom fety i kwaśnych smaków ;)


Składniki:
1 duży słoik pieczarek marynowanych
5-6 ogórków konserwowych (dodawać stopniowo)
7 jajek ugotowanych na twardo
1-2 opakowanie sera feta tłustego (ilość zależna od tego jak kwaśne są pieczarki i ogórki)
odrobina majonezu
pieprz

1 pęczek zielonej cebulki lub 1 mała cebula + szczypiorek



Pieczarki, ogórki i jajka zetrzeć na  grubej tarce. Fetę pokroić w kostkę. Cebule drobno posiekać. Całość wymieszać z odrobiną majonezu. Doprawić pieprzem.
Smacznego :)





29 czerwca 2011

Kurczak po wietnamsku

 


Przepis znalazłam dawno, dawno temu zupełnie przypadkiem na tym blogu . Korzystam z niego bardzo często do dziś. Zdecydowałam się zamienić tylko piersi kurczaka na polędwiczki, bo uważam że o niebo lepiej smakują ;) Polecam :)


Składniki:
  • ok. 600-700g polędwiczek kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypiorek do posypania

Polędwiczki umyć i pokroić w sporą kostkę. Cebule pokroić w piórka. Czosnek przecisnąc przez praskę. Z oleju, sosu sojowego, curry i imbiru zrobić marynatę i zalać nią kurczaka i cebulę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na conajmniej 2 godziny (ja bardzo często zostawiam na całą noc).
Smażyć na rozgrzanej patelni. Podawać z ryżem i surówką colesław :)
Smacznego :)






28 czerwca 2011

Kremówka wiedeńska



Jest niesamowicie pyszna. Delikatna. Najlepsza w tym samym dniu. Najczęściej robię ją z kremem... z Delecty ("Krem do karpatki - 5 min"). Jest to jedyna gotowa rzecz z której czasem korzystam ;) Jest mięciuteńki i delikatny - idealnie pasuje do bitej śmietany.  Dla mających czas i lubiących tylko domowe kremy polecam też zrobić go w tradycyjny sposób ;) Polecam gorąco :)

Składniki na tradycyjny krem karpatkowy:
2,5 szklanki mleka
1 szkl. cukru
250g masła
16g cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Mąki wymieszać z 1/2 szkl mleka w osobnym naczyniu po czym wlać do gorącego mleka - ugotować z tego budyń uważając by się nie przypalił.  Wystudzić, a następnie zmiksować z utartym masłem.

Składniki na krem śmietanowy:
1 litr śmietany 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru 


Śmietanę ubić na sztywno dodając powoli cukier puder. (Śmietana ma być tylko lekko słodka)

Składniki na blaty:
2 opakowania ciasta francuskiego

cukier puder do posypania


Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić do pieca nagrzanego do ok. 210 stopni i piec 12-15 minut (na złoto). Tak samo upiec drugi placek.
Ciasto przeznaczone na wierzch położyć wypukłą częścią na blat. Lekko docisnąć pozbywając się wypukłości. Pokroić na kwadraty.
Ciasto na spód położyć wierzchem (tym wypukłym) na dół i również lekko docisnąć.
Rozsmarować krem karpatkowy. Na to rozsmarować ubita kremówkę. Na wierzch dokładnie ułożyć pokrojone kwadraty (płaskim do góry). Posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)



Jajka faszerowane

 


Jedna z najpopularniejszych przekąsek na stołach nie tylko w okresie Wielkanocy ;) Jajka faszerowane można jeść na wiele sposobów. Najczęsciej jednak na moim stole pojawiają się te z pieczarkami i korniszonem. Polecam :)


Składniki:
  • 5 jajek
  • kilka pieczarek marynowanych
  • 1 korniszon
  • 1 mała cebulka
  • odrobina majonezu
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • koperek

Jajka ugotować, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć i zmiksować razem z cebulą, ogórkiem i pieczarkami. Dodać odrobinę majonezu dla uzyskania konsystencji pasty. Dosać pokrojony koperek. Doprawić. Szprycą z szeroką okrągłą końcówką nadziewać jajka.
Smacznego :)


  


Posted by Picasa

27 czerwca 2011

Nalewka truskawkowa




To już ostatni gwizdek na zrobienie nalweki truskawkowej. Lada dzień truskawki się skończą i trzeba będzie czekać na nie kolejny rok. Dla amatorów tych owoców w nieco mocniejszym wydaniu ;) Przepis zaczerpnięty z "Wielkiej Księgi Nalewek" w opracowaniu Jana Rogali. Polecam :)



Składniki:
  • 1 kg dojrzałych truskawek
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki 45%
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego


Truskawki umyć i obrać. Wsypać do szerokiego dużego słoja. Zalać je wódką i spirytusem. Postawić w słonecznym miejscu na 24 godziny.
Wszystko zlać, owoce wycisnąć i wyrzucić. Przefiltrować przez bibułke filtracyjną.
Przygotować syrop z cukru i wody. Zagotować. Wyszumowić. Nalewkę wolno wlać do gorącego syropu ciągle mieszając. Dodać kwasek cytrynowy, aby nalewka zachowała ładny kolor. Dobrze wymieszać. Schłodzić. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na minimun miesiąc.

Na zdrowie :)


 
 
 
Posted by Picasa

Bajaderkowe pralinki


  
Oj ten dzień nie zapowiadał się dobrze ;). Wiedziałam to już rano wstając z łóżka,  kiedy to kubek ziół wylądował na moim laptopie. Potem dźgnęąm się w oko  grzebyczkiem do tuszu,  tak że oko mi cały czas łzawiło. Otwierając szafę, z górnej półki spadła mi skrzynka po winie robiąc pięknego guza wielkości śliwki na mojej głowie. Powinnam już wtedy  położyc się do łóżka i nie prowokując losu przeleżec do wieczora.... Jednak nie... zachciało mi się ciasta marchewkowego. Jest to placek który zawsze wychodzi. Prosty nieskomplikowany... Ot... wymieszać , wlać upiec... taaa ale nie dziś...
Wyjęłam więc z blaszki pięknego ogromnego zakalca. I tu cud .... W e-mailu powiadomienie o nowym przepisie na bajaderke w blogu Chocolate :) Że jak sie nie uda jakieś ciasto... że jak zostanie... Myślę idealnie - to zrobię :) Ale że herbatniki na spód miałam mocno połamane stwierdziłam, że zmiksuję je całkiem z odrobiną masła i wylepię nimi spód bajaderki ;) Pewnie pomysł dobry ale coś się nie skleiło jak miało i.... bajaderka nie wyszła bo się cała rozwalała... wrrrrr Zepsuć bajaderkę.. bomba! To trzeba umieć ;) I znów wszystko do kupy wymieszałam (bez spodu) i ulepiłam z tego pralinki, które obtoczyłam w... pokruszonym spodzie ;) Tak więc reasumując... mam nadzieję że będę potrafiła podać przepis na to co udało mi się stworzyć z tego co wcześniej udało mi się zepsuć ;)

Tym samym chciałam w tym miejscu bardzo serdecznie pozdrowić wszystkich moich znajomych, którzy żyją w przeświadczeniu, że ze mnie jest  takie figo fago i że zawsze wszystko mi się udaje ;) ... Szkoda że tego nie widzieliście.... :D



Składniki:
  • 1 blaszka nieudanego placka (ok 1800g)
  • 1 spora garść suszonej żurawiny
  • ok 3/4 szkl. mleka ( ale powoli dolewać żeby uzyskać konsystencję plasteliny)
  • 1 słoik konfitury morelowej
  • 200g masła
  • 5 łyżek nutelli
  • 5 łyżek kakao
  • 6 łyżek wiśniówki
  • kokos lub zmielone herbatniki do obtoczenia

Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobic w malakszerze. Dodać żurawinę i wymieszać.
Lepić kulki. Obtoczyć w kokosie lub pokruszonych herbatnikach.

Smacznego :)



26 czerwca 2011

Sałatka z serem i kukurydzą

 


Nie wiem czy jest inna sałatka, którą robi się równie szybko. Mimo bardzo prostego - żeby nie powiedzieć ubogiego składu - jest delikatna i pyszna. Praktycznie nie wymaga doprawiania pod warunkiem, że użyjemy dobrego sera gouda lub edamskiego.
Polecam :)


Składniki:
  • ok.400g sera goudy lub edamskiego
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • majonez+śmietana (kilka łyżek)
  • sól, pieprz

Ser i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć i wsypać do miski. Dodać majonez i śmietanę . Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić. 

Smacznego :) 
  
Posted by Picasa

Tort dla mojego małego fana Harrego Pottera :)



Rany... Mój syn właśnie skończył... 9 lat... a dopiero był taki malutki... ;)

Tort czekoladowy pokryty lukrem plastycznym i dekorowany marcepanem i plastyczną czekoladą :D











Posted by Picasa

24 czerwca 2011

Kruche maślane ciasteczka



Pyszne ciasteczka, banalnie proste w wykonaniu. Zniknęły prawie całe w jeden wieczór.
Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Domowe Wypieki" Polecam :)

Składniki:
  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 250g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
Wszystkie składniki posiekać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godz. Po tym czasie rozwałkować. Wykrawać ciastka i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Zrumienione wystudzić i posypać cukrem pudrem

Smacznego :)






23 czerwca 2011

Hummus


  
Hummus to pochodząca z  Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej i żydowskiej, znana również w kuchniach kaukaskich.
Głównymi składnikami hummusu są: ciecierzyca, tahini, czosnek i sok z cytryny.
Najlepiej przygotować go z samodzielnie ugotowanej ciecierzycy, ja jednak skorzystałam z tej z puszki ;) Przygotowałam hummus w dwóch wersjach: klasyczny i z dodatkiem suszonych pomidorów.
Polecam :)

Składniki:
ok. 1 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej ciecierzycy (ja dałam całą puszkę konserwowej)
2 łyżeczki tahini (pasta sezamowa)*
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
1/4-1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) (w zależności od upodobań, można też pominąć)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
kilka łyżeczek oleju dla uzyskania "papkowatej" konsystencji
3-4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy z oliwy (do drugiego hummusu)


Wszystkie składniki zmielić ze sobą za pomocą blendera na gładkie pure. Doprawić. Podzielić na dwie części. Do drugiej dodać pomidory i ponownie zmiksować. Schłodzić. Doskonale smakuje jako pasta na chleb


* domowe tahini:
sporą garść ziaren sezamu uprażyć na suchej patelni, następnie zmielić je z niewielkim dodatkiem oliwy do momentu uzyskania konsystencji pasty.
Smacznego :)
  

Źródło: nie potrafię dzisiaj go odnaleźć. Przepis znalazłam jakiś czas temu  w internecie... Jeśli ktoś wie jakie mam podać źródło i zechce mi je przesłać to bardzo proszę o info :)



22 czerwca 2011

Briami - pieczona cukinia z ziemniakami po grecku




Przepyszna zapiekanka podawana w greckich domach. Przepis Bajaderki znalazłam na tej stronie. Polecam bardzo :) 



Składniki:
  • 5 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm plasterki
  • 4 duże obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
  • 5 ząbków czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
  • 2 srednie pomidory, pokrojone na ćwiartki
  • 150g parmezanu, pokrojonego w kostke
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • 2 czubate łyżki swieżego oregano, posiekanego
  • 1 1/2 łyżki swieżej mięty, posiekanej
  • 1 łyżka swieżej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
  • sól i pieprz, do smaku

Rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żarodpornego plaskiego naczynia. Wlać wodę, oliwę i posypać ziolami i posypać solą i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec ok. 90 min. lub dłużej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie sie przyrumienily.
Grecy podaja tą zapiekankę z plastrem zimnego sera feta i z chrupiacą bagietką. Wino jak najbardziej wskazane!

Smacznego!




Posted by Picasa

21 czerwca 2011

Chrupiące rozetki - przepis II



Przepis na rozetki już gościł w moim blogu. Dziś chcę Wam podać drugi. ten wydaje mi się byc delikatniejszy ale należy pamiętać że dodatek cukru w cieście powoduje "szybsze łapanie koloru" ;)
Polecam :)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wrzątku
  • 2łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka (3,2%)
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jajka ubić z cukrem i 1 łyżką wrzątku. Następnie dodać pozostałe składniki i bardzo dobrze wymieszać.
Olej wlać do rondelka do wysokości rozetki. Tłuszcz rozgrzać (ale nie zagotować). Rozetke wsadzic do tłuszczu i również rozgrzać. Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 i trzymać tak długo aż skwierczy, następne zaurzyć w tłuszczu. Powinna sama po chwili odpaść . Piec na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem :) Rozetka powinna być cały czas gorąca - nie odkładamy jej na bok. Jeśli w danym momencie jej nie używamy powinna być zamoczona w gorącym tłuszczu z piekącymi się rozetkami :)
Smacznego :)






Spaghetti alla Bolognese




To spaghetti moje dzieci mogłyby jeść codziennie :D  Stoi na równi z zupą pomidorową, lub nawet nieco ponad nią :) Chyba najbardziej klasyczne i najpopularniejsze ze wszystkich past :)

Składniki:
  • 500g mielonej chudej cielęciny
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 gałązka selera naciowego (czasem zdarza mi sie to pominąć)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (czasem daję drobno pokrojone pomidory)
  • oliwa
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1litr rosołu
  • świeży tymianek, natka pietruszki, bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti


Marchewkę umyć i drobno posiekać (ja trę na tarce). Czosnek przecisnąc przez praskę. Cebulę i selera drobniutko pokroić. Wszystko to wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć ok. 10 minut.

W osobnym garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić cielęcinę i stale mieszając smażyć 10 minut.

Dodać przecier i po dalszych 2 minutach oprószyć mąką i starannie szybko wymieszać by nie potworzyły się grudki. Wlać wino, rozprowadzić. Zwiększyć ogień i dodać gorący rosół i podduszone warzywa. Sos odparować do połowy objętości. Dodać posiekany tymianek, pietruszkę i bazylię. Doprawić.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedzić

Podawać  posypane tartym parmezanem.

Smacznego :)  






Posted by Picasa