Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 maja 2013

Tort śmietanowy cytrynowy




Dzisiaj zapraszam Was na leciuteńki mocno cytrynowy torcik. Idealnie się sprawdzi w cieplejsze dni, kiedy to nie do końca mamy ochotę na ciężkie maślane masy. Tort powstał z okazji 40 Rocznicy Ślubu moich Rodziców. Robiłam go na bazie biszkopta rzucanego (klik). Masa z kolei to wariacja na temat ulubionej masy śmietanowej podobnej jak w np torcie triple sec (klik) , tylko tym razem mocno cytrynowa.Polecam Wam baaardzo :)

Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej tortowej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. (u mnie silikonowa forma-serce natłuszczona i wysypana kaszą manną). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroic na 3 blaty.


Składniki na masę śmietanową:
1 litr śmietany kremówki 36%
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
70 ml soku z cytryny
90 ml likieru cytrynowego (może być też syrop barmański)

do ponczowania:
250ml ciepłej wody
sok z 1/2 cytryny
30 ml syropu barmańskiego cytrynowego 
ewentualnie cukier do smaku ale niekoniecznie

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i likier. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać i dodać do śmietany. Dokładnie zmiksować nie dopuszczając do powstania grudek. Schłodzić. Masę śmietanową podzielić na trzy części. (dwie posłużą do przełożenia blatów- jedna do dekoracji).
Blaty tortowe naponczować. Przekładać masą śmietanową. Dowolnie udekorować. Schłodzić
Smacznego :)
 

 
 
 
 

7 komentarzy:

  1. Cudowny:) Uwielbiam Pani przepisy-są genialne:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, lekko i wiosenne ;) A ja kocham wszystkie torty! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny tort i jaka cudowna rocznica! Gratuluję z całego serca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort wygląda rewelacyjnie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń