Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 maja 2013

Bułgarski chlebek - słonecznik




Obłędnie puchaty i mięciuteńki. Fenomenem jest to, że ten chlebek zachowuje świeżość i miękkość nawet na drugi-trzeci dzień. W ciastach drożdżowych to raczej niespotykane. Smakiem przypomina chałkę choć jest zdecydowanie mniej słodki. Świetnie smakuje zarówno sam jak i z dodatkami konfitur :) Następnym razem wzbogacę go o ten dodatek wewnątrz :)
Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki,  jednak sposób zwijania zastosowałam inny - taki jak widziałam na tej stronie . Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
1 kg maki pszennej
3 duże jajka
3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
500ml letniego mleka
40g świeżych drożdży

ponadto:
125g masła roztopionego
kilka łyżek ziaren słonecznika do posypania
żółtko roztrzepane do posmarowania


wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać mąkę, na wierzch pokruszyć drożdże i zalać odrobiną mleka. Odczekać 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. 5 min/obr. interwał (co jakić czas łopatką zdejmować ciasto ze ścianek naczynia). Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Kulę ciasta podzielić na 4 części. Każdą z tych części rozwałkować na okrąg o średnicy ok 30-35 cm i grubości ok 1 cm.
Pierwszy placek ciasta smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem ciasta i znów smarujemy i tak postępujemy ze wszystkimi czterema kołami. Wierzch ostatniego również powinien być posmarowany. Teraz dzielimy równo na 16 kawałków jak tort.
Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta drożdżowego zwijamy dokładnie jak rogale począwszy od najszerszej części do najwęższej i układamy w tortownicy (11 dookoła a 5 w środek tak jak na zdjęciu.) Wierzch polać ewentualnie pozostałym masłem. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 minut (do suchego patyczka) w temp 200 stopni. Jeśli w trakcie pieczenia chlebek zbyt bardzo będzie się rumienił - przykryć folią aluminiową.


wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobina mąki i mleka. Ostawić na 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić na gładko. Odstawić do podwojenia objętości do naoliwionej miski.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Kulę ciasta podzielić na 4 części. Każdą z tych części rozwałkować na okrąg o średnicy ok 30-35 cm i grubości ok 1 cm.
Pierwszy placek ciasta smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem ciasta i znów smarujemy i tak postępujemy ze wszystkimi czterema kołami. Wierzch ostatniego również powinien być posmarowany. Teraz dzielimy równo na 16 kawałków jak tort.
Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta drożdżowego zwijamy dokładnie jak rogale począwszy od najszerszej części do najwęższej i układamy w tortownicy (11 dookoła a 5 w środek tak jak na zdjęciu.) Wierzch polać ewentualnie pozostałym masłem. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 minut (do suchego patyczka) w temp 200 stopni. Jeśli w trakcie pieczenia chlebek zbyt bardzo będzie się rumienił - przykryć folią aluminiową.
Smacznego :)


 
 
 
 
 

12 komentarzy:

  1. Wczoraj jadłem coś takiego wykonane przez bratową na imieninach u Zygmunta.
    Powiem wprost, coś wspaniałego.
    Zabieramy się do wykonania takiego chlebka lecz zawsze jest coś na przeszkodzie, [czytaj lenistwo] cudze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. cuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudny :) Ja jeszcze nie piekłam takiego chleba. Muszę wypróbować koniecznie. Tylko z połowy porcji. Tortownica 25-26 cm powinna być chyba odpowiedniej wielkości ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że w zupełności powinna wystarczyć :)

      Usuń
  3. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda ś
    wietne. Super pomysł na przystawkę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny chlebek! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można posmarować placki masą makową i upiec taki niby-makowczyk?

    OdpowiedzUsuń