Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 maja 2013

Domowe fornetti z czekoaldą i konfiturą






Moje dzieci uwielbiają te małe ciasteczka i zawsze ilekroć przechodzimy obok stoiska fornetti błagalnym wzrokiem o nie proszą. Ich wykonanie jest banalnie proste i nie wymaga ani czasu, ani specjalnych zdolności. Mając gotowe ciasto francuskie przygotujemy je sami w domu z zaledwie 20 minut :) Dodatki są dowolne. Począwszy od słodkich, a skończywszy na wytrawnych w smaku przypominających pizzę. Co kto lubi... Polecam Wam baaardzo :)



Składniki na 18szt:
275g ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko do posmarowania

wersja na słodko:
konfitura śliwkowa, malinowa, wiśniowa, mus jabłkowy, brzoskwiniowy, czekolada, słodki twarożek, czeko-wiśnia, czeko-śliwka

wersja na słono:
ser żółty +ketchup+szynka


Ciasto przekroić wzdłuż dłuższego boku na 4 równe pasy. Następnie ciasto kroimy na 9 pasów wzdłuż krótszego boku. Tym sposobem powinniśmy otrzymać 36 małych prostokątów.
W co drugim rzędzie składamy je na pół wzdłuż i nacinamy zagięty bok ukośnie lub na prosto w kilku miejscach. Na ułożone płasko prostokąty układamy dowolne ulubione dodatki (na sam środek). Zgięty prostokąt rozprostowujemy i układamy na nadzieniu. Widelcem sklejamy boki dookoła. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut na złoto w temp 210 stopni.
 
Smacznego :)

 
 
 
 

6 komentarzy:

  1. przepadam za tymi maleństwami:) moje dzieci również;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj te fornetti są jakieś aromatyzowane, pachnie nimi w całym sklepie, dlatego tak zachęcają, plastikowe ciasteczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz na wiosenną wyprawę :)

    https://sweetandchili.wordpress.com/2013/05/15/konkurs-piknikowy/

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałość taka, że ach! :D może zrobię na Dzień Dziecka dla maluchów z naszej rodzinki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm wyglądają jak oryginalne z tego sklepu z którego zawsze tak pachnie :D

    OdpowiedzUsuń