Coraz cieplej i mocniej słonko przygrzewa. W takie dni szczególnie mam ochotę na lody. Dzisiaj postanowiłam zrobić je na bazie mięty. Robiłam je podobnie jak kiedyś już - pistacjowe. Pysznie wyszło.... Delikatne, kremowe, śmietankowe z lekkim posmakiem mięty i chrupiącymi płatkami czekoladowymi... Baaardzo nam smakowało :) Polecam i Wam :)
Składniki:
250g serka mascarpone
100ml śmietany kremówki 30-36%
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki cukru
ok. 50 listków mięty dokładnie zmiksowanych lub drobno posiekanych
3 łyżki likieru barmańskiego miętowego
3 łyżki płatków czekoladowych z gorzkiej czekolady
Serek mascarpone wsadzić do zamrażalki na ok 20 min. Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka ubić na parze z cukrem do momentu uzyskania gęstej puszystej masy. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać do przestudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wyjąć mascarpone z zamrażalki i zmiksować, dodać miętę. Do masy jajecznej dodajemy serek oraz śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy wg instrukcji. Pod sam koniec mieszania dodajemy płatki czekoladowe. Całość przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Można w trakcie mrożenia przemieszać 2-3 razy w celu uniknięcia opadania czekolady i mięty na dno pojemnika.
Lody można również przygotować bez użycia maszyny. W tym celu przelewamy je do pojemnika w którym będziemy je zamrażać pamiętając o tym by kilkakrotnie podczas etapu zamrażania je przemieszać by uniknąć powstawania kryształków i ich zlodowacenia. Smacznego :)
Lody miętowe są pyszne i bardzo orzeźwiające:) Te wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńsuper wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMięta i czekolda połączenie idelane
OdpowiedzUsuńtaka odświeżająca straciatella:) fantastyczne:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione zaraz po truskawkowych:)
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastapic likier mietowy?
OdpowiedzUsuńewentualnie więcej świeżej mięty, ale likier nadaje fajny smak
Usuń