Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 maja 2013

Zapiekanka z fasolką szparagową i podsmażaną kiełbasą po włosku




Baaardzo smaczna propozycja. Idealna dla zabieganych. W pół godziny mamy pyszny obiad. Zapiekanki są pod tym względem bardzo wdzięcznymi daniami. Pasują zarówno na co dzień jak i np. na wieczór przy kartach z przyjaciółmi ;). Przepis dostałam od mojego kolegi :) Paweł - dzięki wielkie :) W końcu zrobiłam :) Wy nie czekajcie tak długo jak ja. Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki :
500g fasolki szparagowej (może być mrożona)
250g pieczarek
2-3 cebule
300-350g chudej wieprzowej kiełbasy pokrojonej w plastry
190g (ok 3 łyżki) przecieru pomidorowego
1/2 szkl. bulionu
1,5 łyżki przyprawy włoskiej (lub oregano, bazylia, pap. słodka, czosnek)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12-18% lub jogurtu greckiego
1 jajko
3 łyżki oliwy
3-4 łyżki startego żółtego sera
liście świeżej bazylii
sól
szczypta cukru


Fasolkę wrzuć do osolonego wrzątku i gotować ok 5 min. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić.
Kiełbasę pokrojoną w plastry smażymy, wyjmujemy delikatnie, a na tłuszczu który się wytopił podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i chwilę
smażymy razem. 
Bulion wymieszać z przecierem i 1 łyżką przyprawy włoskiej. Doprawiamy solą i cukrem. Wlewamy do pieczarek i dusimy pod przykryciem przez chwilę, a następnie zdjąć przykrywkę i lekko ewentualnie odparować.
Śmietanę wymieszać bardzo dokładnie z jajkiem. Doprawić leciutko solą.
W żaroodpornym naczyniu (ok. 20x30) natłuszczonym olejem układamy kolejno: fasolkę (posypujemy ją pozostałą przyprawą włoską), kiełbasę i pieczarki. Wierzch polewamy śmietaną rozbełtana z jajkiem i posypujemy tartym żółtym serem i odrobiną bazylii lub przyprawy włoskiej. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w temp. 200 stopni. Przed podaniem całość posypujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego :)


 
 
 
 

3 komentarze: