Chodziło za nami słodkie coś ... do końca niesprecyzowane.... I mimo, że mamy ochotę na torty bezowe to jednak ze względu na dietę przez czas jakiś jeszcze będziemy ich unikać ;) Padło więc na babkę... zwykłą, najzwyklejszą cytrynową. Myślę że równie smaczna wyjdzie w formie pomarańczowej ze skórką i sokiem z pomarańczy. Jej spora zaletą jest fakt że robi się błyskawicznie :) Przepis ze strony mojeciasto.pl - Polecam :)
Składniki:
250g margaryny (miękkiej)
1 szkl. cukru
4 jajka
1 duża cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
2 szkl mąki pszennej
15g (ok. 1,5 kopiatej łyżeczki) proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia lub lukier do polania
Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie kolejno wbijać jajka i utrzeć wszystko bardzo dokładnie na gładką masę (ja robię to malakserem). Dodać połowę mąki i nie przerywając miksowania dodać pozostałą jej część wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Zmiksować raz jeszcze bardzo dokładnie.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną podłużnej blaszki (30x12). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180-190 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzić na kratce. Zimne oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym (cukier puder+sok z cytryny). Smacznego :)
Przepis bardzo podobny do" babki puchowej". Wygląda apetycznie i "lekko".
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda. Ja miałam wiele podejść do mojej babki cytrynowej, więc uważam to za niełatwe zadanie. ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam babkę cytrynową:)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty! Bardzo lubię takie babki!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, bardzo lubię cytrynowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńdobrze że babkę można szybko wykonać bo po przeczytaniu i obejrzeniu pysznych zdjęć nabrałem ochoty na coś słodkiego :) dziękuje
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki……….narobiłaś mi smaku……hmmmm
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Ciasto wjechało do piekarnika....na surowo było już rewelacyjne....sam krem :)
OdpowiedzUsuń