Strony

18 maja 2013

Lody miętowe z płatkami czekolady






Coraz cieplej i mocniej słonko przygrzewa. W takie dni szczególnie mam ochotę na lody. Dzisiaj postanowiłam zrobić je na bazie mięty. Robiłam je podobnie jak kiedyś już - pistacjowe. Pysznie wyszło.... Delikatne, kremowe, śmietankowe z lekkim posmakiem mięty i chrupiącymi płatkami czekoladowymi... Baaardzo nam smakowało :) Polecam i Wam :)



Składniki:
250g serka mascarpone
100ml śmietany kremówki 30-36%
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki cukru
ok. 50 listków mięty dokładnie zmiksowanych lub drobno posiekanych
3  łyżki likieru barmańskiego miętowego
3 łyżki płatków czekoladowych z gorzkiej czekolady


Serek mascarpone wsadzić do zamrażalki na ok 20 min. Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek. Kremówkę ubić na sztywno. Żółtka ubić na parze z cukrem do momentu uzyskania gęstej puszystej masy. Zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać do przestudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wyjąć mascarpone z zamrażalki i zmiksować, dodać miętę. Do masy jajecznej dodajemy serek oraz śmietanę i miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy wg instrukcji. Pod sam koniec mieszania dodajemy płatki czekoladowe. Całość przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Można w trakcie mrożenia przemieszać 2-3 razy w celu uniknięcia opadania czekolady i mięty na dno pojemnika. 
Lody można również przygotować bez użycia maszyny. W tym celu przelewamy je do pojemnika w którym będziemy je zamrażać pamiętając o tym by kilkakrotnie podczas etapu zamrażania je przemieszać by uniknąć powstawania kryształków i ich zlodowacenia. Smacznego :)



 
 
 

7 komentarzy:

  1. Lody miętowe są pyszne i bardzo orzeźwiające:) Te wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięta i czekolda połączenie idelane

    OdpowiedzUsuń
  3. taka odświeżająca straciatella:) fantastyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione zaraz po truskawkowych:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym mozna zastapic likier mietowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ewentualnie więcej świeżej mięty, ale likier nadaje fajny smak

      Usuń