Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 stycznia 2013

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto i żółtym serem




Dzisiaj zapraszam Was na błyskawiczne przekąski idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Zawijane paluchy z ciasta francuskiego z dodatkiem żółtego sera i pesto. Można je wykonać z domowego lub jeśli zależy nam na czasie z gotowego pesto zielonego lub czerwonego.... Idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezach lub jako dodatek do barszczyku czerwonego :) Moja przekąska choć nieco inna, powstała w oparciu o pomysł znaleziony  na blogu Pokochaj gotowanie. Polecam baaardzo :)


Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
żółty ser tarty lub w plastrach
kilka łyżek pesto zielonego lub czerwonego*

*pesto można zastąpić np. keczupem lub przecierem pomidorowym z dodatkiem przypraw i ziół


Ciasto francuskie rozłożyć płasko na blacie. Ułożyć na nim plastry żółtego sera lub posypać startym żółtym serem. Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, a jego wierzch posmarować pesto. Ciasto przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół a następnie pokroić w paski wzdłuż krótszych boków o szerokości ok. 1-1,5 cm. Gotowe paski skręcić posmarowanym pesto do wewnątrz. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec ok 15-20 minut w temp 200 stopni do zezłocenia.
Smacznego :)


 
 
 

6 komentarzy:

  1. Świetne są te paluchy i z pewnością smaczne bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajowa, wytrawna przekąską:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. No i jakież to proste, a wygląda fantastycznie pysznie. Ciasto francuskie jest nieocenione w możliwościach, jakie stwarza. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku zgłodniałam <3
    z ciasta francuskiego tyle fajnych przysmaków można zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robilam kiedys ale bez pesto :) Ciekawy jest Twój przepis :)

    Zapraszam do mnie :http://dusia-gotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń