Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


21 stycznia 2013

Ciasto a'la tarta kakaowa z kremem pomarańczowym i orange curd





Pyszne nieskomplikowane ciacho do popołudniowej kawki. Doskonała propozycja, którą udało mi się znaleźć w książce "Ciasta i desery". Mięciutki mocno kakaowy spód z delikatnym , nie za słodkim kremem o cudownym smaku pomarańczy... z chrupiącymi płatkami czekolady... Pysznie.... Polecam Wam baaardzo :)



Składniki na ciasto:
2 jajka
200g cukru
100g margaryny
1/2 szkl. wody
170g mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę . Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Margarynę rozpuścić razem z wodą w rondelku.
Do utartych jajek powoli wsypujemy przesianą mąkę i wodę z tłuszczem naprzemiennie.
Formę do tarty ( takiej jak ta (klk) o średnicy 27 górą a 24) dołem wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć. Pozostawić jeszcze 5-10 minut w blaszce a następnie wyłożyć do góry dnem na dużą blachę do pieczenia wyłożoną mata lub papierem do pieczenia. Wystudzić.


Składniki na krem:
1 jajko
3/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. śmietany kremówki 36%

ponadto:
kilka łyżek orange curd (klik)
płatki czekoladowe do posypania


Jajko, sok, cukier i mąkę ziemniaczaną dokładnie roztrzepać. Wlać do rondelka i podgrzewać do momentu aż zgęstnieje. Wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować delikatnie z kremem pomarańczowym i wyłożyć na wcześniej podpieczone ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Wyjąc wystudzić. Wierzch polać orange curd i posypać płatkami czekoladowymi.
Smacznego :)


 
 
 

9 komentarzy: