Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


5 stycznia 2013

Lemon curd najlepszy




W ostatnim czasie przetestowałam kilka przepisów na lemon curd. Były lepsze i  gorsze... Dzisiejsza propozycja to zdecydowanie najlepszy lemon curd jaki jadłam do tej pory. Za pierwszym razem zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach.... W kuchni znalazłam tylko szeroko uśmiechnięta małą żółtą buzię z uklejonymi dookoła włosami i pusty słoiczek. Na potrzeby ciasta musiałam robić raz jeszcze i dobrze schować ;)  Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam baaaaaardzo :)


Składniki:
2 duże jajka
2 żółtka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
160g cukru
80g masła


Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku można dodać do całości. Lemon curd przelać do wyparzonego słoika. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni....
Smacznego :)



 
 
 

17 komentarzy:

  1. Już od dłuższego czasu chcę zrobić lemon curd i jakoś się zabrać nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny! Bardzo fajnie komponuje się z sernikiem, ale także do naleśników lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przekonałaś mnie do tego lemon curd :) muszę wreszcie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odkad poznalam smak domowego lemon curd, tylko taki toleruje :) Mowisz, ze ten taki pyszny? Przetestuje na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sprobuj z cukrem z wanilia wg mnie troche urozmaica ten kwasek. Jeszcze daję troszkę mąki ziemniaczanej, bo lubie formę budyniu.

    OdpowiedzUsuń
  6. mam pytanie czy taki specjał mogę dac na ciasto zamiast np. polewy/. nie robiłam tego nigdy a chciałabym cos urozmaicić w ciescie oprócz zwyklej tradycjnej polewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na ciasto jako polewa sie nie nadaje - jest za rzadkie. Idealnie sprawdza się jako dodatek np do mas. Nadaje im cudownego smaku. Pozdrawiam

      Usuń
  7. wyszedł cudny bez jednej grudki więc nie przecierałam.Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam również ciepło :)

      Usuń
  8. nigdy nie robiłam takiego kremu, czy mogę go użyć jako nadzienie do muffinek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam... Jest dosyć rzadki ale myślę że można by sprobować ;) Na wierzch muffinek lepiej sprawdzi się jako dodatek do kremu np z kremówką i mascarpone ;)

      Usuń
  9. spróbowałam dodać do muffinek ten krem i wsiąkł w ciasto, było bardziej cytrynowe i bardziej wilgotne, żałuję że zrobiłam tylko 2 babeczki z tym kremem. Wolałam nie ryzykować że cała partia pójdzie do kosza. To teraz już wiem czy można dodać ;) a tak w ogóle to krem wyszedł przepyszny, ale następnym razem dodam mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś odnalazłam Twoją stronę i podziwiam zarówno ilość jak i różnorodność przepisów. zrobiłam schab długo dojrzewający, w niektórych przepisach jest ,że leżakuje w soli czy w cukrze 24-36 godzin.Jutro przygotuję mufinki. mam pytanie: co to jest curd ? też go jutro przygotuję.Pozdrawiam Marlena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)
      Lemon curd to rodzaj cytrynowego kremu przygotowanego na bazie żółtek, masła i cytryny. Jest często dodatkiem do głównego kremu

      Usuń
    2. Udało się wszystko co zrobiłam z Twojego bloga a lemon curd- rewelacja.Bardzo dziękuję. pozdrawiam .Marlena

      Usuń
    3. :) Strasznie się cieszę :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  11. Och Boże! Nie spodziewałam się, że to może być aż tak pyszne! Moje dzieci są zachwycone!

    OdpowiedzUsuń