Dzisiaj zapraszam Was na błyskawiczne przekąski idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Zawijane paluchy z ciasta francuskiego z dodatkiem żółtego sera i pesto. Można je wykonać z domowego lub jeśli zależy nam na czasie z gotowego pesto zielonego lub czerwonego.... Idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezach lub jako dodatek do barszczyku czerwonego :) Moja przekąska choć nieco inna, powstała w oparciu o pomysł znaleziony na blogu Pokochaj gotowanie. Polecam baaardzo :)
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
żółty ser tarty lub w plastrach
kilka łyżek pesto zielonego lub czerwonego*
*pesto można zastąpić np. keczupem lub przecierem pomidorowym z dodatkiem przypraw i ziół
*pesto można zastąpić np. keczupem lub przecierem pomidorowym z dodatkiem przypraw i ziół
Ciasto francuskie rozłożyć płasko na blacie. Ułożyć na nim plastry żółtego sera lub posypać startym żółtym serem. Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, a jego wierzch posmarować pesto. Ciasto przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół a następnie pokroić w paski wzdłuż krótszych boków o szerokości ok. 1-1,5 cm. Gotowe paski skręcić posmarowanym pesto do wewnątrz. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 minut w temp 200 stopni do zezłocenia.
Smacznego :)
Świetne są te paluchy i z pewnością smaczne bardzo:)
OdpowiedzUsuńfajowa, wytrawna przekąską:) mniam
OdpowiedzUsuńNo i jakież to proste, a wygląda fantastycznie pysznie. Ciasto francuskie jest nieocenione w możliwościach, jakie stwarza. :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie przekąski
OdpowiedzUsuńJejku zgłodniałam <3
OdpowiedzUsuńz ciasta francuskiego tyle fajnych przysmaków można zrobić :)
Robilam kiedys ale bez pesto :) Ciekawy jest Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :http://dusia-gotuje.blogspot.com/