Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 stycznia 2013

Sufganijot z delikatnym waniliowym kremem (pączki na Chanuka)




Przepyszne mini pączusie  Sufganijot zwane "Kulkami Światła"smażone tradycyjnie na Święto Chanuka. Jeśli nie macie cierpliwości do tradycyjnych drożdżowych ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Powinien smakować również wielbicielom pączków hiszpańskich (klik) gdyż robi się je podobnie :)
Przepis znaleziony tutaj (klik) . Miałam wątpliwości czy uda się przetłumaczyć, ale wyszło pysznie więc polecam baaardzo :)

Składniki na pączki:
125g mleka
125g wody
125g masła
1 płaska łyżeczka soli
140g przesianej mąki pszennej tortowej
4 jajka

ponadto:
olej do smażenia 
cukier puder do posypania lub obtoczenia

Mleko, wodę, sól i masło zagotować. Zdjąć z ognia wsypać przesianą mąkę i dokładnie zmiksować. Ponownie postawić na gaz i ciągle mieszając podgrzewać do momentu aż powstanie nam gładkie, świecące ciasto. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno jajka.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść zgarniając delikatnie palcem z łyżeczki małe kulki. Nie za dużo bo mocno rosną ;) Układać na ręczniku papierowym do osuszenia z tłuszczu.

Składniki na krem:
500 ml mleka
4 żółtka
60g mąki kukurydzianej
100g cukru
1 laska wanilii

300 ml mleka zagotować razem z ziarenkami wanilii. Żółtka, mąkę kukurydzianą, cukier i resztę mleka zmiksować. Wlać na gotujące się mleko i ugotować. Wystudzić.
Kremem napełniać przy pomocy szprycy lub worka cukierniczego z odpowiednią końcówką.
Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)



 
 
 

2 komentarze:

  1. Jakie fajniutkie są te pączuszki!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten krem wygląda bardzo apetycznie :) Pączki zresztą też ;) A jeśli stosujesz metodę odsączania pączków z tłuszczu to muszę powiedzieć, że ponoć każdy olej inaczej się odsącza. Rzepakowy daje się odsączyć dość dobrze no i przy okazji jest też najlepszy do smażenia :)

    OdpowiedzUsuń