Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


24 stycznia 2013

Bozener Crostoi - pyszne kwadraciki



Pyszne i błyskawiczne małe kwadraciki. Mimo że troszkę tak wyglądają to nie smakują jak tradycyjne pączki. Bardziej przypominają chrust chyba albo to coś tak pomiędzy ;) Małe słodkie maleństwa które znikają błyskawicznie a najlepiej smakują jeszcze na ciepło ;) Pamiętajcie by ciasto było cieńko rozwałkowane wówczas nie wyjdą "gumowate". Z podanych proporcji wyjdzie Wam wielka miska kwadracików. Przepis znaleziony na blogu Śladami Słodkiej Babeczki. Polecam Wam bardzo :)


Składniki:
400g maki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30g masła
50g cukru
szczypta soli
2 jajka
125 ml mleka
1 kieliszek wódki

ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2mm Wycinać kwadraty ok. 3x3 cm
Smażyć w nagrzanym oleju do temp 175 stopni na złoto z obydwu stron. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy do osuszenia. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :)
 
 
 
 
 

12 komentarzy:

  1. zapisuję do spróbowania, takie przepisy są bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają pysznie :) hih takie to jak się zacznie jeść to skończyć nie można!

    OdpowiedzUsuń
  3. podobaja mi się wyglądają jak takie fajne, pączkowe kopytka :p

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do mnie po wyróżnienie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno wypróbuję twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe kwadraciki :)

    Pozdrawiam,
    http://pieczarkamysia.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  7. czasami robię takie tylko zamiast mleka dodaję kefir lub zsiadłe mleko

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne:)!! Dzieci zajadały, aż im się uszy trzęsły :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis ……
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń