Pyszne i błyskawiczne małe kwadraciki. Mimo że troszkę tak wyglądają to nie smakują jak tradycyjne pączki. Bardziej przypominają chrust chyba albo to coś tak pomiędzy ;) Małe słodkie maleństwa które znikają błyskawicznie a najlepiej smakują jeszcze na ciepło ;) Pamiętajcie by ciasto było cieńko rozwałkowane wówczas nie wyjdą "gumowate". Z podanych proporcji wyjdzie Wam wielka miska kwadracików. Przepis znaleziony na blogu Śladami Słodkiej Babeczki. Polecam Wam bardzo :)
Składniki:
400g maki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30g masła
50g cukru
szczypta soli
2 jajka
125 ml mleka
1 kieliszek wódki
ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2mm Wycinać kwadraty ok. 3x3 cm
Smażyć w nagrzanym oleju do temp 175 stopni na złoto z obydwu stron. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy do osuszenia. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
zapisuję do spróbowania, takie przepisy są bardzo fajne :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :) hih takie to jak się zacznie jeść to skończyć nie można!
OdpowiedzUsuńpodobaja mi się wyglądają jak takie fajne, pączkowe kopytka :p
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po wyróżnienie! :)
OdpowiedzUsuńFajne są! :)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję twój przepis:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe kwadraciki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://pieczarkamysia.blox.pl/html
czasami robię takie tylko zamiast mleka dodaję kefir lub zsiadłe mleko
OdpowiedzUsuńPrzepyszne:)!! Dzieci zajadały, aż im się uszy trzęsły :) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper przepis ……
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Pyszne :-)
OdpowiedzUsuń