Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


27 stycznia 2013

Pączki z Nowego Orleanu - Donuts NOLA (Nowy Orlean Luizjana)



Tradycyjne pączki z Nowego Orleanu pokryte grubą warstwa cukru pudru. Różnią się od naszych zarówno kształtem (te są kwadratowe) jak i smakiem.... Wychodzą bardziej .... chrupiące zewnątrz. Zniknęły błyskawicznie :)  Przepis znaleziony tutaj (klik). Jeśli jeszcze nie jedliście to polecam baaardzo. Warto je wypróbować chociażby podczas karnawału :)


Składniki:
550g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
60g cukru
1 jajko
300g mleka
30g masła roztopionego

ponadto:
cukier puder do posypania
olej do smażenia


Wszystkie składniki ciasta bardzo dobrze wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski, przykryć  i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Po tym czasie odgazować (wsadzić pięść do miski i 2-3x wbić w ciasto). Miskę ponownie przykryć i wstawić tym razem do lodówki na 1 godz.
Po tym czasie wyjąć i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować na grubość ok 0,5cm
Wycinać kwadraty o wielkości 5x5cm Powinno nam wyjść ok 24-26 szt (ja część zrobiłam też mniejszych 3x3 oraz część prostokątów 3x4). Odstawić na 10-15 min do leciutkiego napuszenia.
Smażyć na rozgrzanym oleju. Najpierw ok. 2 min z jednej strony a następnie z drugiej. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe grubo posypać cukrem pudrem
Smacznego :)

 
 
 

7 komentarzy:

  1. Ładne te pączuszki Elizo :)
    Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wyglądają te pączki ja również życzę ci miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm... okres pączkowy się zaczyna.
    jaa, ale ładne i kuszące!

    OdpowiedzUsuń
  4. wszędzie widzę te pączusie i jestem pewna, że w końcu trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm bajgle ;)
    zjadłabym z ochotą!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kwadratowe pączki? Haha, dobre! :) Fajne, podobają mi się :) No smażone na oleju, więc zdrowsze dla serca niż te na smalcu.

    OdpowiedzUsuń