Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 stycznia 2013

Muffinki pączkowe z konfiturą z dzikiej róży




Muffinki a,la pączki pojawiły się już kiedyś na blogu (klik). Wówczas była to wersja z dodatkiem cynamonu. Dzisiaj zapraszam Was na bardziej klasyczne z dodatkiem konfitury różanej.... Cudownie mięciutkie :) Najlepsze jeszcze ciepłe :) Przepis znaleziony u Kasi na blogu Słodkie fantazje. Polecam baaaardzo :)

Składniki:
180 ml mleka
110 ml oleju
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 350g maki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru pudru
1/2 szkl konfitury malinowej lub z róży (klik)

ponadto:
100g masła
cukier puder lub brązowy do obtoczenia


Składniki mokre dobrze roztrzepać. Wszystkie suche wymieszać. Połączyć jedne z drugimi i wymieszać ale nie za długo - tylko do połączenia składników. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć ciasta do wysokości ok 1/3, następnie łyżeczkę konfitury i kolejna warstwa ciasta tak by całość sięgała do wysokości 3/4 wgłębienia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 min w temp 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu leciutko wystudzić.
I teraz w zależności od upodobań .... każdą muffinkę zamoczyć w roztopionym maśle i obsypać cukrem brązowym lub pudrem (można tez maczać w cukrze). Jeśli nie lubicie jak coś Wam chrupie między zębami można też po prostu oprószyć je cukrem pudrem :)
Smacznego :)


 
 
 

17 komentarzy:

  1. Muffinki śliczne jak z obrazka.
    Świetnie wyrośnięte. Wyglądają bardzo apetycznie.
    Ostatnio bardzo gustuję w babeczkach (niedawno robiłam z czekoladą i bananami) może i Twój przepis wypróbuję w wolniejszej chwili :)


    Pozdrawiam serdecznie, życzę sukcesów kulinarnych :) i zapraszam do siebie:
    http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie planuję zrobić podobne :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie składniki mam, tylko odpuszczę sobie to maczanie w maśle (ze względów kalorycznych tylko i wyłącznie :D ) Zrobię w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale właśnie dzięki temu nabierają cudnego smaczku :) One i tak nie wchłoną całych 100 g :)Może zamocz sobie chociaż jedną na smak ;)

      Usuń
  4. Mam takie w planach bo bardzo jestem ich ciekawa..

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny pomysł na muffiny ! Masło kusi zapachem, już czuję jakie będą aromatyczne mmm... na pewno przygotuję z tego przepisu. Poza tym cały blog jest bardzo ciekawy :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne! Świetny stojak:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio rzucił mi się w oczy podobny przepis i powiedziałam sobie, że muszę zrobić podobne.. teraz to już na pewno będę musiała, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dalabym sie pokrajac za konfiture z dzikiej rozy...

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne są te pączkowe muffiny. Nigdy takich nie robiłam, ale zachwycają mnie już od kilku lat na blogach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie wyglądają obsypane tym cukrem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł, zamiast piec pączki w dużej ilości tłuszczu można je upiec w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają wspaniale - ze zdjęcia aż bije ich miękkość :)

    OdpowiedzUsuń
  13. muffinki pycha, dzisiaj zrobiłam i każdemu smakowały :)

    OdpowiedzUsuń