W ostatnim czasie przetestowałam kilka przepisów na lemon curd. Były lepsze i gorsze... Dzisiejsza propozycja to zdecydowanie najlepszy lemon curd jaki jadłam do tej pory. Za pierwszym razem zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach.... W kuchni znalazłam tylko szeroko uśmiechnięta małą żółtą buzię z uklejonymi dookoła włosami i pusty słoiczek. Na potrzeby ciasta musiałam robić raz jeszcze i dobrze schować ;) Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam baaaaaardzo :)
Składniki:
2 duże jajka
2 żółtka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
160g cukru
80g masła
Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku można dodać do całości. Lemon curd przelać do wyparzonego słoika. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni....
Smacznego :)
Już od dłuższego czasu chcę zrobić lemon curd i jakoś się zabrać nie mogę :(
OdpowiedzUsuńŚwietny! Bardzo fajnie komponuje się z sernikiem, ale także do naleśników lubię:)
OdpowiedzUsuńprzekonałaś mnie do tego lemon curd :) muszę wreszcie zrobić ;)
OdpowiedzUsuńOdkad poznalam smak domowego lemon curd, tylko taki toleruje :) Mowisz, ze ten taki pyszny? Przetestuje na pewno!
OdpowiedzUsuńSprobuj z cukrem z wanilia wg mnie troche urozmaica ten kwasek. Jeszcze daję troszkę mąki ziemniaczanej, bo lubie formę budyniu.
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy taki specjał mogę dac na ciasto zamiast np. polewy/. nie robiłam tego nigdy a chciałabym cos urozmaicić w ciescie oprócz zwyklej tradycjnej polewy?
OdpowiedzUsuńna ciasto jako polewa sie nie nadaje - jest za rzadkie. Idealnie sprawdza się jako dodatek np do mas. Nadaje im cudownego smaku. Pozdrawiam
Usuńwyszedł cudny bez jednej grudki więc nie przecierałam.Pozdrawiam i dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam również ciepło :)
Usuńnigdy nie robiłam takiego kremu, czy mogę go użyć jako nadzienie do muffinek?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam... Jest dosyć rzadki ale myślę że można by sprobować ;) Na wierzch muffinek lepiej sprawdzi się jako dodatek do kremu np z kremówką i mascarpone ;)
Usuńspróbowałam dodać do muffinek ten krem i wsiąkł w ciasto, było bardziej cytrynowe i bardziej wilgotne, żałuję że zrobiłam tylko 2 babeczki z tym kremem. Wolałam nie ryzykować że cała partia pójdzie do kosza. To teraz już wiem czy można dodać ;) a tak w ogóle to krem wyszedł przepyszny, ale następnym razem dodam mniej cukru.
OdpowiedzUsuńDziś odnalazłam Twoją stronę i podziwiam zarówno ilość jak i różnorodność przepisów. zrobiłam schab długo dojrzewający, w niektórych przepisach jest ,że leżakuje w soli czy w cukrze 24-36 godzin.Jutro przygotuję mufinki. mam pytanie: co to jest curd ? też go jutro przygotuję.Pozdrawiam Marlena.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńLemon curd to rodzaj cytrynowego kremu przygotowanego na bazie żółtek, masła i cytryny. Jest często dodatkiem do głównego kremu
Udało się wszystko co zrobiłam z Twojego bloga a lemon curd- rewelacja.Bardzo dziękuję. pozdrawiam .Marlena
Usuń:) Strasznie się cieszę :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńOch Boże! Nie spodziewałam się, że to może być aż tak pyszne! Moje dzieci są zachwycone!
OdpowiedzUsuń