Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 czerwca 2012

Sernik kawowy z kawową polewą




Idealny sernik dla kochających kawę...  Mało tego... okazuje się też ze sernik bardzo posmakował mojemu mężowi, który kawę owszem lubi ale tylko w filiżance, natomiast w ciastach, lodach i deserach już niekoniecznie ;) a jednak... i Jego powalił smakiem na kolana :)
Przepis znalazłam u Kasi na blogu Słodkie fantazje. Zmieniłam jedynie proporcje zwiększając je by dopasować je do tortownicy o średnicy 24 cm. Polecam Wam baaardzo :)

Składniki na spód:
200g ciasteczek digestive
60g roztopionego masła
1,5 łyżki kakao


Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać masło i kakao. Dokładnie zmiksować. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową dokładnie wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej


Składniki na masę serową:
1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego lub sernikowego wiaderkowego
6 jajek
1 szkl cukru pudru+ 1 kopiata łyżka
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 ml śmietany kremówki 30-36%
5 łyżek likieru kawowego (np.Kahlua)
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Kawę zalać kilkoma łyżkami gorącej wody i dobrze rozmieszać. Dodać likier. Jajka dokładnie ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Masę wylać na spód ciasteczkowy w tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godz w temp. 180 stopni. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


Składniki na polewę:
100g gorzkiej czekolady
150 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 2-3 łyżkach gorącej wody
1/4 szkl. cukru pudru


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rozpuszczoną kawę, cukier i śmietanę. Podgrzewać do zgęstnienia na parze mieszając rózgą cały czas. Polewą (przestudzoną) polać ostudzony sernik i dobrze wystudzić. Najlepiej jest by chłodził się przez całą noc w lodówce. Należy tez pamiętać o zdjęciu po jakimś czasie obręczy tortownicy by sernik mógł swobodnie "oddychać".
Smacznego :)



 
 
 
 

14 komentarzy:

  1. wyglada wspaniale! Uwielbiam kawe, wiec zdecydowanie cos dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... ależ cudowny, magiczny, pyszny! jeju.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały serniczek. Kawowe są pyszne:) Nam by posmakował, bo to jedno z naszych ulubionych połączeń - sernik z kawą:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba i ja będę musiała go zrobić, bo jeśli jest tak dobry, na jaki wygląda, to nie ma wyjścia. A kawa w serniku bardzo mi odpowiada (wiem to po swoim!
    Pozdrawiam cieplutko choć na dworze jesień...

    OdpowiedzUsuń
  5. jaka pychotka! piękny ten Twój serniczek mniammmmm!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładny ten Twój serniczek :) Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wielkie mniam! Da radę skubnąć kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fenomenalnie. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje Wam wszystkim bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Eliza bardzo cieszę się, że smakował. :)) Ja ostatnio nie mam w ogóle czasu na jakieś większe wypieki, a już pare serników za mną chodzi :) ale pocieszam się, że jeszcze chwila i będę miała zdecydowanie więcej wolnego czasu i wtedy będę mogła nadrobić zaległości :) pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędnie wygląda. Chociaż kawy nie piję, to chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  12. No nie!!!! jak zobaczyłem ten sernik to się w nim zakochałem.....jak ja lubię serniki. To jest moje ulubione ciasto. Bez sernika na świta nie ma świąt a o imieninach czy urodzinach nie wspomnę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wlasnie się piecze. troszkę zmienilam bo nie mialam wszystkich skladników (np. likieru kawowego czy śmietanki 30-36%), ale jak na razie pachnie oblednie:)

    OdpowiedzUsuń