Doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych. Są fantastycznie mięciuteńkie i idealnie smakują z sosem tzatziki. Przepis z książki "Podróże kulinarne - Kuchnia Grecka" Polecam Wam baaaaardzo :)
Składniki:
ok 750g cukinii
3 jajka
ok. 1/2 szkl mąki pszennej (ok 75g)
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
1 łyżka świeżego posiekanego oregano
1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
olej do smażenia
Cukinię umyć i odciąć końcówki (nie obierać). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć lub drobniutko posiekać. Jajka dokładnie rozkłócić z mąką i wlać do miski z cukinią. Dodać posiekane zioła i przyprawy i dobrze wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki z dwóch stron na złoto. Podawać z dipem jogurtowym.
Składniki na dip jogurtowy:
3/4 szkl jogurtu greckiego
1 mały przetarty i odciśnięty z soku ogórek
1 rozgnieciony ząbek czosnku
sól, pieprz
posiekana świeża mięta i koperek
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić.
Smacznego :)
lubię. bardzo.
OdpowiedzUsuńPyszne i z dipem na pewno świetnie się komponują:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Rewelacja! Ziemniaczane sie chowaja :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie po prostu :-)
OdpowiedzUsuńLubię.Muszę spróbować z dipem.
OdpowiedzUsuńSmakowite zdjęcia!
Pozdrawiam!
nieziemskie :) właśnie polubiłam moje pasje i zastanawiam się jak to możliwe, że jeszcze jeszcze Twojego bloga nie polubiłam :)
OdpowiedzUsuńCieczę się niezmiernie i pozdrawiam cieplutko :)
UsuńOd dawna za mną chodzą, więc muszę je w końcu przygotować :) Na pewno skorzystam z tego przepisu ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńświetne letnie danie:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Co prawda lekko zmodyfikowałam bo dodałam prażone pestki dyni i mieloną czeerwoną ostrą paprykę :) Wyszło bardziej wyraziste :)
OdpowiedzUsuń