Absolutnie pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Czy dla amatorów kokosa i czereśni może być lepsze połączenie? Kruchuteński spód, mega kokosowy budyń, słodkie czereśnie i kokosowa chrupiąca kruszonka.... Poezja... Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku z moimi zmianami. Polecam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
50g cukru
150g zimnego masła
1 jajko
Składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Z ciasta ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Blaszkę (23x33) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić spód i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 160-170 stopni na złoto.
Składniki na budyń:
400 ml mleczka kokosowego
1,5 szkl mleka krowiego tłustego
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
2-3 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki cukru
Mleczko kokosowe i 1 szkl mleka krowiego wlać do rodnelka i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać kokos, budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
Składniki na kruszonkę:
100g mąki pszennej
50g mąki krupczatki
100g wiórek kokosowych
50g cukru
125g zimnego masła
Wszystkie składniki kruszonki bardzo dobrze i szybko wyrobić palcami.
ponadto:
600-700g czereśni
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Na podpieczony spód wyłożyć umyte i wydrylowane czereśnie (najszybciej można je wydrylować spinaczem biurowym). Na czereśnie wyłożyć budyń kokosowy i przykryć go kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min w temp. 170 stopni na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wspaniale się prezentuje, aż ślinka leci i to o takiej porze...
OdpowiedzUsuńehhh.. i tak spać nie mogę
Pozdrawiam!
Mniam, nie musiałabyś mnie długo namawiac na to ciacho,wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń:)
Uwielbia wiosne, bo zaczyna się sezon na kruche ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńz czereśniami jeszcze nie robiłam... pięknie się prezentuje :)
Ślicznie wygląda! Musi pysznie smakować!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! Och porwałabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńnajlepsze ciacho pod słońcem!
OdpowiedzUsuńA wiesz, ze ja chyba nigdy kokosa i czeresni nie laczylam? Trzeba bedzie nadrobic, i to koniecznie!
OdpowiedzUsuńKocham czereśnie! Po ten przepis na pewno tu wrócę :)
OdpowiedzUsuńjak gdzieś widzę kokos to już uwielbiam :) wspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńpiekne fotki! uwielbiam czeresnie i zawsze zal mi je wkomponowac w ciasto ;-)) dlatego pogladam i powzdycham sobie u Ciebie patrzac na to piekne ciasto i kruszonke...
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w akcji w czereśniowym raju :D
OdpowiedzUsuńpiękne, mam dużo czereśni zamrożonych, czy muszę wcześniej rozmrozić?
OdpowiedzUsuńnie trzeba :) Można dać od razu takie zamrożone. Pozdrawiam :)
UsuńMam dużo czereśni, więc jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuń