Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 czerwca 2012

Warzywa pieczone w garnku rzymskim z fetą i ziołami




Pieczone warzywa chodziły za mną już jakiś czas. Dzisiaj już nie wytrzymałam i mimo późnej godziny zabrałam się za ich obieranie ... Przepis na bazie wcześniej już publikowanej zapiekanki greckiej - Briami, ale uzupełniony o aktualny asortyment lodówki ;) Wyszło pyyysznie więc polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
3-4 ziemniaki (obrane, w plastry)
4-5 małych cukinii (ze skórką, w plastry)
2 czerwone cebule (w piórka)
3 duże pomidory (obrane, w ćwiartki)
3 ząbki czosnku (przeciśnięte)
1 por (jasna część w piórka)
zioła prowansalskie
rozmaryn
1/2 pęczka koperku (drobno)
100g sera fety (w kosteczkę)
1 kulka sera mozzarella (w kosteczkę)
sól, pieprz
czerwona papryka słodka w proszku
1/4 szkl oliwy
szczypiorek do posypania


Garnek rzymski namoczyć dobrze w wodzie ok 15-20 min. (musi być cały zanurzony). Piekarnik rozgrzać do temp. 220-230 stopni. Ziemniaki pokrojone w plasterki wrzucić do miski i obsypać słodką papryką i lekko solą. Dokładnie wymieszać. Gdy garnek będzie gotowy wówczas spryskujemy delikatnie oliwą spód i układamy warstwami: połowę pomidorów, połowę cebuli, połowę ziemniaków, połowę czosnku, połowę cukinii i połowę pora. Posypujemy teraz delikatnie posiekanym koperkiem, ziołami prowansalskimi i rozmarynem i układamy drugą część z pozostałych warzyw. Na wierzch znów zioła prowansalskie, koperek i rozmaryn. Całość polewamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1,5-2 godz. (aż warzywa będą mięciuteńkie i lekko rumiane). W połowie pieczenia delikatnie mieszamy. Pod sam koniec dodajemy mozzarellę i jeszcze chwilę pieczemy. Podajemy posypane pokrojoną w kosteczkę lub tartą fetą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)



 
 
 

4 komentarze:

  1. Pyszna zapiekanka! A taki garnek to prawdziwy skarb.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki zestaw musiał wyjść pysznie!:) Uwielbiam takie kombinacje:) Poproszę dużo porcję, bez koperku - oczywiście:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. z tego co wiem, to chyba należy włożyć garnek do zimnego piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Ja naczynia żaroodporne i garnki rzymskie wkładam do częściowo nagrzanego ale nie gorącego a czas mierze od momentu osiągnięcia odpowiedniej temp.

      Usuń