Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


20 czerwca 2012

Chleb pszeno-żytni na zakwasie z prażonymi płatkami owsianymi



Wszyscy jednogłośnie stwierdzili ze dawno nie jedliśmy tak pysznego chleba. Fantastyczna chrupiąca skórka, mięciuteńki sprężysty i wilgotny środek. Po prostu pycha!!!
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki z moimi zmianami. Polecam baaaardzo :)


Składniki:
120g zakwasu żytniego aktywnego
530g mąki pszennej (typ 650)*
70g mąki żytniej razowej + 3 łyżki otrębów owsianych*
15g świeżych drożdży
450g wody letniej
1 łyżka soli
2 łyżeczki golden syrupu lub miodu (klik)
40g płatków owsianych górskich


*oryginał przepisu mówił o 450g mąki pszennej i 150g pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej. Ja zmieniłam te proporcje z uwagi na brak tej drugiej i dodałam otręby.


Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane. W dużej misce wymieszać obydwie mąki i 3 łyżki otrębów. Zakwas wraz z wodą wymieszać. Z drożdży, golden syrupu i odrobiny (tych wcześniej wymieszanych) mąki i wody zrobić zaczyn i odstawić na 10 minut. Następnie połączyć wszystkie te składniki i dobrze wyrobić hakiem przez ok 8 min. Odstawić by ciasto odpoczęło na 10 minut. Po tym czasie dodać sól i wcześniej uprażone płatki owsiane i jeszcze raz bardzo dobrze wyrobić (skorygować ewentualnie ilość mąki i wody) ciasto powinno być średnio luźne. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości (1-2 godz). Po tym czasie wyrobić lekko, uformować jeden większy lub dwa mniejsze bochenki, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej w koszach do wyrastania chleba) na kolejną godzinę. Garnek rzymski namoczyć w wodzie ok 20 minut. a następnie naoliwić. Piekarnik rozgrzać do temp. 250 stopni razem z wsadzonym garnkiem lub naczyniem żaroodpornym. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjmujemy ostrożnie garnek rzymski, przekładamy do niego delikatnie ciasto chlebowe z koszyka, posypujemy ewentualnie płatkami owsianymi, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temp. do 225 stopni i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Chlebus wyglada wspaniale....poprosze o kromeczke z maselkiem!!!
    Mysle ze zrobie ten chlebus w weekend!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ piękny bochenek i te kromeczki! Cudowny chleb i wcale się nie dziwię,że tak smakował:)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny chleb. Ja lubię pszenno - żytnie pieczywo. Fajny ten przepis, spróbuje go wykorzystać, choć pewnie coś w nim przerobię :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada pysznie! Chyba juz wiem, jaki chleb upieke w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie tez pszenno- żytni był ostatnio i chyba takie połączenie mi najbardziej odpowiada. Ciekawe jakby wyszło z płatkami owsianymi jeszcze, bo Twój wypiek wygląda bardzo smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, ten chleb jest przepyszny! Piekę go ostatnio na zmianę z mieszanym żytnio - orkiszowym. Piękny Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń