Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


8 maja 2012

Zupa krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym




Pyszna rozgrzewająca zupa. Dla mnie podczas choroby idealna, ale i dzieci bardzo chętnie ją zjadły. Fantastycznie aromatyczna z cudownym smakiem świeżo tartego imbiru. Przepis znaleziony na blogu Lepszy Smak. Polecam Wam baaardzo.


Składniki:
2-3 łyzki oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
750g-1000g marchewki
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżeczki curry
3 łyżki soku z cytryny
1,5 litra bulionu drobiowego
250 ml mleka kokosowego
sól, pieprz



Cebulę i czosnek posiekać. Oliwę rozgrzać i podsmażać na niej cebulę, po chwili dodać czosnek, imbir,oraz przyprawy. Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do cebuli. Chwilę podsmażać. Dolać bulion i gotować do miękkości ok 30 minut. Na koniec dodać mleko kokosowe a całość dokładnie zmiksować na idealnie gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Udekorować pietruszką. Podawac np z grzankami czosnkowymi. Smacznego :)


 
 
 

10 komentarzy:

  1. Ale piękne zdjęcie, aż zachęca do zrobienia zupki natychmiast.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny ma kolor ta zupka! Piękne zdjęcia , bardzo apetyczne Elizo.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. intryguje mnie.
    kolor wspaniały, bardzo aromatyczna. ten imbir... mniam ;]
    osobiście jednak pominęłabym aromat kokosu z mleczka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale! Połączenie wymarzone i przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor, piękne zdjęcia, bardzo bardzo smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietna na chlodne wieczory (ktorych wciaz sporo...)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak optymistyczny kolor zupy bez wątpienia przepędzi każdą chorobę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny kolor! aż trudno oczy od niego oderwać

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupa na Twoich zdjęciach wygląda baaardzo apetycznie! Cieszę się, że przypadła Ci do gustu :) Pzdr serdecznie i życzę duuużo zdrowia Aniado

    OdpowiedzUsuń