Kolejna pyszna propozycja na błyskawiczną zupę - krem. Gdy za oknem piękna pogoda nie ma się czasu na wymyślne obiady. Dzisiejsza propozycja jest szybka i niewymagająca dużego zaangażowania w przygotowanie. Posmakuje nie tylko amatorom kukurydzy ;) Polecam baaardzo :)
Składniki:
220g kukurydzy z puszki, mrożonej lub świeżej
2 kostki bulionu drobiowego (np. domowe klik)
50g serka topionego
2 łyżki mąki
100 ml śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
natka pietruszki
ser żółty do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie thermomix:
wszystkie składniki zmiksować 10s/obr.4 Uzupełnić wodą do 1 litra i gotować 10 min/temp.100/obr.2 Po ugotowaniu zmiksować 10s/obr.7. Podawać posypane natką pietruszki i ewentualnie tartym żółtym serem oraz grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka wlać 750 ml wody+ wszystkie składniki i zmiksować blenderem. Gotować 10-12 minut co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu doprawić i jeszcze raz zmiksować na gładki krem. Podawać posypane natką pietruszki i ewentualnie tartym żółtym serem oraz grzankami lub groszkiem ptysiowym
Smacznego :)
i to z puszkowej? ojej! świetna alternatywa, kiedy nie ma co zaserwować.
OdpowiedzUsuńFajna żółta zupka :) Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krem z kukurydzy, chętnie wypróbuję wg tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńDobry pomysl na ekspresowa zupke!
OdpowiedzUsuń