Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


7 maja 2012

Tarta na cieście francuskim z cukinią, pomidorami i fetą





Dzisiejsza propozycja na tartę to coś pomiędzy wcześniej juz publikowaną tartą z porami,  a mojaą ulubioną cukinią smażoną z pomidorami i fetą. Postanowiłam to jakoś połączyć razem i wyszło pysznie. Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 ml śmietany 12%
2 łyżeczki mąki pszennej
1 por
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
papryka słodka
2 cukinie
1 ząbek czosnku
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
podsmażone mielone mięso lub 1-2 sznycle (niekoniecznie)
3 pomidory (lub 1 pomidor + 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego lub 1 puszka pomidorów bez skórki)
150g sera fera
70g sera żółtego
garść roszponki
oliwa


Pora umyć, odciąć liście zostawiając białą i jasnozieloną część. Pokroić w piórka i podsmażyć do miękkości na oliwie lub maśle. Pod koniec dodać po łyżeczce oregano, tyminku i estragonu. Odłożyć do miseczki. Jedną cukinię umyć i pokroić w plastry. Ugrilować z obydwu stron na patelni grillowej. Drugą cukinię obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek i pomidory obrane i pokrojone w kosteczkę. Smażyć chwilę. Dodac pokrojone w kosteczkę papryki oraz sznycelki lub podsmażone mięso mielone. Doprawić. Dodać wcześniej uduszonego pora i jeszcze chwilę podsmażać.

Ciasto francuskie przełożyć na blaszkę (35x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciasto, przykryć go ponownie papierem do pieczenia a na jego wierzchu ułożyć blaszkę dociążając ją np jabłkami które potrm można zjeść). Blaszka powinna być troszkę mniejsza od ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 min. Po tym czasie zdejmujemy blaszkę z wierzchu wraz z papierem do pieczenia i dopiekamy na złoto ok 3-5 min.
Upieczone ciasto wyjmujemy i zmniejszamy temp do 180 stopni. Na cieście rozsmarowujemy śmietanę wymieszaną z 2 łyżeczkami mąki, na to rozkładamy równomiernie duszone warzywa, a na nich układamy ugrillowaną cukinię. POsypujemy papryką słodką, startym żółtym serem oraz pokruszoną fetą. Wstawiamy do piekarnika i dopiekamy 5-7 min do momentu rozpuszczenia serów. Upieczoną tartę wyjmujemy, posypujemy roszponką i delikatnie skrapiamy sosem sałatkowym lub vinegretem.
Smacznego :)



 
 
 

4 komentarze:

  1. Takie tarty są genialne, ciasto pyszne, a wystarczy tylko podpiec w piekarniku. Bardzo fajne składniki, musiało być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. taka tarta to świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boska! I pełna zieloności, a to kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! uwielbiam wszystko co z cukinią ;-) polecam to warzywko z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-z-grilla-z-mozarella/ jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń