Jesli tak jak ja jesteście zwolennikami kokosowych smaków ta babka powinna Wam posmakować. Jest idealnie miękka, wilgotna, długo utrzymująca świeżość z cudownym aromatem cytryny. Przepis znalazłam u Madzi na blogu Majanowe Pieczenie i polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl. wiórek kokosowych
1 1/4 szkl cukru
1 szkl. oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 dużych jajek
1 szkl. mleka lub mleczka kokosowego
skórka otarta z 1 cytryny
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kokosem. Cukier, skórkę z cytryny, olej i ekstrakt dokładnie zmiksować a następnie kolejno dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Dodać 1/3 mąki z kokosem i wymieszać a następnie naprzemiennie dodajemy mleko i pozostałą część mąki. Dokłanie miksujemy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (12x30-35). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 70-80 min w temp 170 stopni (do tzw. "suchego patyczka"). Po upeczeniu chwilę pozostawić w formie a nastepnie wyjąc i studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Kokos i cytryna, mniam!
OdpowiedzUsuńPrzepadam za polaczeniem limonki i kokosu, wiec pewnie i z cytryna smakuje swietnie.
OdpowiedzUsuńKokos, cytrynka, pycha;)
OdpowiedzUsuńZapowiada się wspaniale! pycha!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje, doskonałe smaki !
OdpowiedzUsuńPysznie aromatyczna! Musi cudnie smakować:) Pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Wyglada pieknie
OdpowiedzUsuńOjej,jaka cudowna ona u Ciebie jest! Cieszę się bardzo,że Ci posmakowała. :)
OdpowiedzUsuńUściski serdeczne :*
Uwielbiam i kokos i cytrynę :) więc takie połączenie musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń