Pyszna rozgrzewająca zupa. Dla mnie podczas choroby idealna, ale i dzieci bardzo chętnie ją zjadły. Fantastycznie aromatyczna z cudownym smakiem świeżo tartego imbiru. Przepis znaleziony na blogu Lepszy Smak. Polecam Wam baaardzo.
Składniki:
2-3 łyzki oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
750g-1000g marchewki
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżeczki curry
3 łyżki soku z cytryny
1,5 litra bulionu drobiowego
250 ml mleka kokosowego
sól, pieprz
Cebulę i czosnek posiekać. Oliwę rozgrzać i podsmażać na niej cebulę, po chwili dodać czosnek, imbir,oraz przyprawy. Marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do cebuli. Chwilę podsmażać. Dolać bulion i gotować do miękkości ok 30 minut. Na koniec dodać mleko kokosowe a całość dokładnie zmiksować na idealnie gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Udekorować pietruszką. Podawac np z grzankami czosnkowymi. Smacznego :)
Ale piękne zdjęcie, aż zachęca do zrobienia zupki natychmiast.
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor ta zupka! Piękne zdjęcia , bardzo apetyczne Elizo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
intryguje mnie.
OdpowiedzUsuńkolor wspaniały, bardzo aromatyczna. ten imbir... mniam ;]
osobiście jednak pominęłabym aromat kokosu z mleczka.
Jaki piękny kolor- poezja;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Połączenie wymarzone i przepyszne!
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, piękne zdjęcia, bardzo bardzo smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńSwietna na chlodne wieczory (ktorych wciaz sporo...)
OdpowiedzUsuńTak optymistyczny kolor zupy bez wątpienia przepędzi każdą chorobę. ;)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor! aż trudno oczy od niego oderwać
OdpowiedzUsuńZupa na Twoich zdjęciach wygląda baaardzo apetycznie! Cieszę się, że przypadła Ci do gustu :) Pzdr serdecznie i życzę duuużo zdrowia Aniado
OdpowiedzUsuń