Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


9 lutego 2012

Pizza na cieniutkim spodzie z konfiturą z czerwonej cebuli i serem rokpol



Dzisiaj Światowy Dzień Pizzy. Cóż więc innego mogłabym Wam w tak szczególnym dniu zaproponować? Dzisiejsza pizza powstała raczej z tego co było w lodówce, ale złożyło się to w fantastyczną całość :) Przepis na to cieniutkie ciasto pojawił się już  u mnie na blogu tutaj i jest to mój ulubiony spód do pizzy chociażby ze względu na fakt, że sama długo kombinowałam z ilością składników i je dobierałam ;) Tym co stworzyłam pragnę sie z Wami podzielić :)


Składniki:
600 g maki
50 g drożdży
1 łyżeczka soli
70 ml oliwy
350 ml letniej wody
2 łyżeczki bazylii
3 łyżeczki oregano


dodatkowo:
sos pomidorowy (klik)
ser mozarella
szynka, boczek, salami
kukurydza
cebula czerwona
oliwki
papryka
konfitura z czerwonej cebuli (klik)
ser z błękitną pleśnią (np rokpol, błękitny lazur)

Wodę, oliwę, sól i drożdże wymieszać do momentu rozpuszczenia.
Mąkę wymieszać z bazylią i oregano najlepiej w malakserze a następnie powoli dolewać wcześniej wymieszane składniki i bardzo dobrze wyrobić. Ciasto powinno być mięciutkie ale nie klejące ;)
Ulepić kule i wstawić do lodówki (tak , tak !!! do lodówki!!!) na minimum godzinę ;) W tym czasie ciasto powinno mocno urosnąć ;)
Po tym czasie wyjąć , rozciągnąc na dwa duże placki lub prostokąty (takie wielkości blachy z wyposażenia piekarnika). Blachę natłuścić, wyłożyć ciasto, posmarować sosem pomidorowym a następnie starty ser + ulubione składniki (ja swoje układałam na połówkach blachy w różnych wariacjach, ale szczególne przypadł mi do gustu pomysł z salami pepperoni, konfiturą z czerwonej cebuli, rokpolem i oliwkami). Wierzch pizzy dodatkowo spryskać oliwą z atomizera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i upiec na złoto.
Smacznego :)



tutaj rosnące ciasto... kolejno: po wyrobieniu, po 20 i po 45 minutach :)







3 komentarze:

  1. Podoba mi się to ciasto! chociaż mam swój ulubiony przepis, to z chęcią wypróbuję Twój. Całość strasznie apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. dostałam ślinotoku na sam widok :))) pyszności!
    uwielbiam cienkie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie ma czasu pieczenia. Właśnie wylądowała w piekarniku :) Teraz będę bacznie obserwować stadium pieczenia i podawać. Nie mogę się doczekać. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń