Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


20 lutego 2012

Zapiekany deser z jabłek i pączków



Przepis na ten deser mam od bardzo, bardzo dawna. Nie mam zielonego pojęcia skąd... Najpewniej znalazłam go w jakiejś gazecie jako że wtedy jeszcze nie miałam ani komputera ani internetu ;).  Zmodyfikowałam go na swój sposób, trochę dodałam i korzystam z niego ilekroć zostaną mi jakieś pączki po tłustoczwartkowej imprezie. Deser najlepszy jest jeszcze ciepły podawany z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi :) Polecam :)


Składniki:
4 pączki (mogą byc lekko czerstwe)
3 jabłka
3 łyżeczki masła
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
sok z 1-2 mandarynek lub 1/4 szkl soku jabłkowego
4 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego (klik)
1/4 szkl. śmietany 36%
1/4 szkl kwaśnej śmietany 12%
1-2 łyżki bułki tartej
garść grubo posiekanych migdałów
bita śmietana lub lody waniliowe


Pączki pokroić w 1cm plastry. Jabłka umyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w 1 cm plastry*. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na nim jabłka z dwóch stron na lekko rumiano. Wyjąć delikatnie i odłożyć na talerzyk.
Na masło które nam zostało na patelni wlać sok z mandarynek, sok z cytryny i miód. Podgrzewać 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem  waniliowym. Do puszystych dodać cynamon i śmietanę, lekko wymieszać i dodać soki z patelni.
Naczynie żaroodporne natłuścić i wysypać lekko bułka tartą. Ułożyć w nim naprzemiennie plastry pączków i jabłek. Całość zalać sosem i posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec ok 35 min. (po ok 10 minutach jak pączki już nawilgną całość docisnąć widelcem po wierzchu w taki sposób by sos dokładnie przykrył pączki. W przeciwnym wypadku wysuszą się i będą twarde. Przykryć fofią i dokończyć pieczenie. 
Podawać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną
Smacznego :)

*Myślę że można też pokroić zarówno jabłka jak i pączki na ciut mniejsze kawałki tzn np w kostkę 3x3 cm i wymieszać je, ale tego sposobu nie testowałam :).




4 komentarze:

  1. Ja Cieee, ale boski pomysl z tymi pączkami!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie mi się podoba ten pomysł! Tylko kiedy mi pączki zostaną?:( Myślę, że ten deser jest bardzo smakowity! Na taki właśnie wygląda. Mniammm!

    OdpowiedzUsuń
  3. ekonomiczny przepis pytanie tylko gdzie mogą się zmarnować pączki bo u mnie znikneły co do okruszka:)

    OdpowiedzUsuń