Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


1 lutego 2012

Zupa z duszonych warzyw



Pyszna, pożywna i niekłopotliwa w przygotowaniu. Jej inspiracją była wcześniej już proponowana zupa porowo-ziemniaczana. Dzisiejsza propozycja wzbogacona jest o kilka składników, które nadały jej nowy smak :) Na długie zimowe wieczory idealnie rozgrzewająca. Polecam bardzo :)



Składniki:
1 duży por
4 ziemniaki
1 cebula
1 mała cukinia lub 1/2 większej
1 papryczka chili bez pestek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz,
1 łyżka masła
1 litr bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany 18%
100 ml mleka
grzanki
zielona cebulka lub szczypiorek do ozdobienia


Ziemniaki i cukinię pokroić w kosteczke 1cm, papryczkę i czosnek drobniutko, a pora i cebulę w piórka . Na patelni rozgrzać masło i wrzucić warzywa. Dokładnie wymieszać rozprowadzając masło na całości. Posolić i przykryć papierem do pieczenia, a następnie pokrywką (papier do pieczenia ładnie zatrzyma nam całą parę). Ustawić najmniejszy ogień i dusić ok 10 minut do miękkości. Po tym czasie zalać bulionem i gotować jeszcze 5 min. Dodać mleko i śmietanę a całość bardzo dokładnie zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane zieloną cebulką lub szczypiorkiem, z grzankami czosnkowymi lub trójkącikami z pieczywa czosnkowego podsmażonymi na maśle.




3 komentarze:

  1. Ale bym zjadła miseczkę takiej gorącej zupki!! Od razu by mi się ciepło zrobiło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wygląda i tak ciepło , rozgrzewająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna zupka. Wlasnie taka potrzebowalam na moje przeziebienie.

    OdpowiedzUsuń