I kolejny przepis na naleweczkę - tym razem z czerwonej porzeczki :) Ma piękny kolor i jest pyyyyyyszna :) Wielbiciele tego owocu powinni być zadowoleni ;) Polecam :)
Składniki:
czerowna porzeczka (ok litr soku)
1/2 l wody
1/2 kg cukru
1 l spirytusu
Dojrzałe porzeczki rozgnieść tyle aby uzyskać ok 1 l. soku. Sok pozostawić w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia sok wycisnąc na sicie wyłożonym gazą. W 1/2 litra wody rozprowacić cukier i zagtować syrop. Wystudzić. Wlać do soku, wymieszaać, dlać spirytus. Przelać do gąsiorka i odstawić na 2 miesiące dobrze zamknięte. Po tym czasie nalewkę zlać filtrując przez bibułkę filtracyjną. Zlać do butelek. Zakorkować i odstawić na miesiąc :)
Smacznego :)
źródło inspiracji: Wielka Księga Nalewek w opracowaniu Jana Rogali
uwielbiam nalewkę porzeczkową, robiłam rok temu
OdpowiedzUsuńWspaniałe zastosowanie czerwonej porzeczki, owocu w swoim jestestwie zdecydowanie zbyt kwaśnego, jak na moje podniebienie. Mam dwa krzaczki, eksperymentowałam już z konfiturami, sokami, kompotami i ciastami, z których, przyznam otwarcie, tylko tarta z czerwoną i czarną porzeczką, przypadła mi do gustu. Czemu więc nie nalewka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Weronika
zrobię w przyszłym roku ...na pewno zrobie:) w tym roku porzeczki jakos szybko z krzaczka znikneły:)
OdpowiedzUsuńPrzepis z książki pt. Wielka księga nalewek. ISBN 978-83-7770-370-0
OdpowiedzUsuńdokładnie inspirowałam się Wielką Księga Nalewek w opracowaniu Jana Rogali o nieco innym nr ISBN (978-83-7626-353-3):)Ta ksiązka jest bardzo fajna i godna polecenia :) Wiele nalewek z niej robiłam i super wychodzą, a w tej porzeczkowej dodałam "tylko" cukier, pominęłam cynamon i goździki i 2 litry wódki zastąpiłam 1 litrem spirytusu i 1/2 litra wody... Z oryginalnego przepisu poza porzeczami niewiele zostało... ale jeśli to w czymś pomoże to już uzupełniam punkt wyjścia od którego zaczynałam tą nalewkę :)
UsuńPozdrawiam.
Dziś nastawiam porzeczki :D
OdpowiedzUsuńDziewczyny, jakie stężenie spirytusu? Zaczynam w nalewkach i pomyślałem, że jak wleję 95% to zrobię jedynie mocną wódkę. Pomóżcie nalewkowemu laikowi 8-)
OdpowiedzUsuńSzczelnie zamknięte czy lepiej z korkiem z odpowietrzenien? A 0,7l spirytusu styknie? Czy będzie slabizna?
OdpowiedzUsuńszczelnie zamknięte ;) A z mniejszej ilości spirytusu wyjdzie intensywniejsza w smaku - Może być za słodka ;)
UsuńKolejne pytanie. Czy po tygodniu to normalne ze ma konsystencję kisielu lub rzadkiego budyniu? Wszystkie składniki dalem jak w tym przepisie.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie miałam takiej sytuacji... Konsystencja taka może wynikać ze zbyt dużej ilości cukru.... Na pewno było tyle ile w przepisie?
UsuńRównież zrobiłem nalewkę według powyższego przepisu i jej konsystencja wyszła galaretowata, a to dopiero pierwszy dzień po zmieszaniu wszystkich składników. Moje pytanie, w jakim odstępie czasowym należy dodać syrop i alkohol do soku ?
UsuńSyrop dodajemy do alkoholu po jego wystudzeniu. Musi wyć zimy. Pozdrawiam
Usuń