Domowa wersja przyprawy warzywnej typu vegeta, ale pozbawiona glutaminianu sodu i tych wszystkich inozynianów czy jak je tam zwał ... Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień"
Polecam :)
Składniki:
250g suszonej włoszczyzny
3 łyżki kurkumy
2 łyżki czosnku granulowanego
5 łyżek soli jodowanej morskiej
wykonanie thermomix:
wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować 10s/obr.10
wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować malakserem :) I już :) Gotowe.
Przyprawę można urozmaicać dodając np. suszony koperek, paprykę słodką lub zioła :)
ja nie używam wcale vegety, nie ma jej na mojej półce
OdpowiedzUsuńJa tak samo. Nigdy nie używałam vegety, kwasku cytrynowego, żadnej żelatyny.
Usuńjutro susze warzywka i wrzucam do thermomixa, nie ma to jak naturalna przyprawa :)
OdpowiedzUsuńa jak ususzyć tą włoszczyznę?
OdpowiedzUsuńmożna kupić już suszoną. Jest paczkowana w 100%naturalana bez konserwantów
UsuńMożna też warzywa suszyć w piekarniku. Starte na drobnej tarce i drobno pokrojone. Suszone w niskiej temp. na soli (ok 70-80 stopni) przez kilka godzin....
OdpowiedzUsuńMożna wysuszyć w suszarce do owoców, warzyw i grzybów.
OdpowiedzUsuńMożna wysuszyć w suszarce do owoców, warzyw i grzybów.
OdpowiedzUsuń