Potrzeba matką wynalazku :) Plątała mi się po kuchni resztka biszkopta z niedawno upieczonego torta, pootwierane migdały, orzechy i kokos... Wymieszałam to wszystko dodałam jeszcze kilka innych rzeczy i powstały pyszne praliny. Orzechy, migdały i amaretto nadały pralinom lekko marcepanowy smak. Mmmmmmmmmm pyyyyyycha ! Polecam Wam baaaardzo :)
Składniki:
ok. 220g biszkopta, lub herbatników pettit beure
ok 50g masła
200g wiórek kokosowych (150g do masy, a 50g do obtaczania)
100g białej czekolady
50g migdałów
spora garść orzechów włoskich
2 łyżeczki syropu amaretto
2-3 łyżki słodkiej śmietanki (tak do otrzymania odpowiedniej konsystencji)
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i dokładnie zmiksować. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kokosie. Schłodzić.
Smacznego :)
takie malutkie i pyszne..
OdpowiedzUsuńkuszaze sa te pyszne malenstwa:)
OdpowiedzUsuń