Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


12 września 2011

Zawijańce serowe z dżemem




Jak ja mam osiągnąć wymarzoną wagę jak tu co rusz pojawiają sie dookoła takie słodkości ;) ???  No ja się pytam jak ???
Moje dzieci pokochały te ciacha miłością absolutną :) Są idealnie miękkie, szybkie w wykonaniu i nie wymagają szczególnej wizyty w sklepie po zakupy ;) Nieskomplikowane w składzie a pyszne w smaku. Przepis całkiem niedawno znalezłam na blogu Oliwka w czekoladzie, ale korzystałam z niego już nie raz ;) Dokonałam tylko drobnej zmiany z postaci dodatku proszku do pieczenia. Polecam Wam baaaaardzo :)


Składniki:

125g sera białego trzykrotnie zmielonego lub sernikowego wiaderkowego
180g mąki pszennej + do podsypywania
125g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
cukier waniliowy (16g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
dżem, powidła, konfitury do smarowania

Wszystkie składniki na ciasto szybko i dobrze wyrobić. Jeśli ciasto zbyt się klei to dodać maki. Zależy jak gęsty mamy serek. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować mocno je podsypując (jeśli jest zbyt klejące to dodać mąki). Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm Kroić prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości (u mnie ok. 10x10) i smarować je dżemem. Zwinąć. Układać na blaszce wyłożonej matą do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 25 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Wspaniałe. :)
    Uwielbiam z serem. Ja robię takie same ale rożki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwi mnie miłość Twoich dzieci to tych casteczek, patrząc na nie sama je pokochałam ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ja też mam ten sam problem z wagą jak widzę (piekę) takie pyszności ;) Ciężko jest, oj ciężko...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm ale zamarzyły mi się z dżemem truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. są pyszne!!!! robiłam z dżemem morelowym- mniam!!!!!! oj będzie to często wykorzystywany przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się Madziu cieszę że smakowały :*

    OdpowiedzUsuń