Uwielbiam mousakę. I choć jest przy niej troszkę roboty to szczerze ją polecam :) Z reguły robię ją klasycznie - z bakłażanem. Dziś zastąpiłam go cukinią i uważam, że z powodzeniem sobie poradziła :) Mousakę zawsze robię "na oko". Dziś na potrzeby bloga wszystko mierzyłam ;)
Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na mousake:
2-3 średnie cukinie
1/2 kg mielonego mięsa (ideałem byłoby baranie z wieprzowym )
1 cebula
3 ząbki czosnku
spora szczypta cynamonu
papryka w proszku łagodna
oliwa
pomidory w puszce
ok 20 dkg sera żółtego
2-3 jajka (białka ubić a żółtka osobno)
bazylia
sól, pieprz
2-3 łyżki mąki pszennej + do podsypania cukinii
1 szkl. wina wytrawnego lub półwytrawnego
2-3 łyżki bułki tartej
Składniki na sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1,5 szkl. mleka
1,5 szkl. wody
1,5 kostki rosołowej np. winiary, knorr lub domowe (klik) (niekoniecznie)
3 łyżeczki śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
3 łyżki mąki
1,5 szkl. mleka
1,5 szkl. wody
1,5 kostki rosołowej np. winiary, knorr lub domowe (klik) (niekoniecznie)
3 łyżeczki śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i lekko zasmażamy. Teraz dodać mleko, wodę i kostki rosołowe. Szybko mieszamy by nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietane.
Mięso smażyć na patelni na oliwie. Gdy się podsmaży dodać przetarty czosnek, paprykę, podsmażoną cebulę i dalej smażyć. Dodać puszkę pomidorów, wino, bazylię, sól, pieprz i cynamon.
Gdy pomidory się już "wchłoną" na koniec dodać 1-2 łyżki mąki (tak żeby troszkę zgęstniało) (Jak czasem przesadzę z przyprawami to ratuję się podlewając odrobiną mleka.)Zdjąć z ognia. Dodać żółtka i szybko wymieszać, dodać ubite na sztywno białka i ok 2-3 łyżki bułki tartej
Cukinię umyć i pokroic w plastry grubości ok 1 cm. posolić i odstawić na 15 minut. Obsmazyć uprzednio opruszone mąką na gorącej oliwie i wyłożyć na dno wysmarowanego oliwą naczynia (u mnie ceramiczne 33x20). Posypać lekko bułka tartą. Na to wyłożyć mięso i znów lekko posypać bułka tartą. Na wierzch wylać 3/4 sosu beszamelowego, posypać startym serem. Piec ok 40 minut w temp.180-190 stopni
Podawać pokrojone w kwadraty na dodatkowej odrobinie sosu beszamelowego
Smacznego:)
Bardzo ładnie wyszła na zdjęciach, a to przy musace dość trudne.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apatycznie. Nigdy jeszcze nie robiłam takiego dania :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! z chęcią bym się wprosiła na taki obiadek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo Wam dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie- co robimy z pozostałą 1/4 sosu beszamelowego?
OdpowiedzUsuńpodajemy na małej jego ilości
Usuń