Uwielbiam naleśniki. Najczęściej robię je właśnie na słodko z serem i cukrem pudrem. Koniecznie po przełożeniu ponownie zapieczone :) Pycha :)
Składniki:
- ok. 2 szkl. mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3/4 szkl wody (dałam gazowaną ale może być też zwykła)
- 1-1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia
Generalnie zasada jest taka, że im więcej wody tym naleśniki sa bardziej kruche, a te z przewagą mleka - bardziej miękkie.
Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować. Smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni (minimalnie natłuszczonej. Moja babcia używała do tego kawałka słoninki, którym zawsze smarowała rozgrzaną patelnię)
Składniki na nadzienie:
- 500g sera białego
- 1 jajko (dokładnie umyte i sparzone wrzątkiem)
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder (do smaku)
Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić.
Smarować naleśniki. Składać je na pół i jeszcze raz ;) Przed podaniem ponownie zapiec na patelni z dwóch strom. Podawać polane słodką śmietanką lub kleksem bitej śmietany i posypane dowolnymi owocami (ja użyłam borówek i malin).
Smacznego :)
Oblednie wygladaja... Ponownego zapiekania po przelozeniu nie probowalam, ale chyba przetestuje, skoro mowisz, ze to takie dobre :)
OdpowiedzUsuń:) pyszne :) Tylko szybko na natłuszczonej patelni "dla chrupkości" ciasta z dwóch stron. Nie za długo żeby ser się nie ściął ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Ślinianki uruchomione:) Ja też zawsze jeszcze zapiekam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Asiek
apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńrewelacyjne są takie letnie naleśniki :)
OdpowiedzUsuń:) piękne..:)
OdpowiedzUsuńa ile sztuk wychodzi z tego przepisu??:)
z podanego przepisu wychodzi ok. 12-13 szt naleśników o średnicy 21 cm :) Nadzienia serowego wystarca na ok. 10 szt. Pozostałe 2-3 naleśniki znikają porwane prawie prosto z patelni ;)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper deserek :) Uwielbiam naleśniki, które przyrządzam w domu na różne sposoby. Same ciasto robię stosując się do wskazówek zawartych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Do przyrządzania cista używam przede wszystkim odpowiedniej mąki oraz patelni z grubym dnem.
OdpowiedzUsuń