Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


20 lipca 2011

Naleśniki z serem, śmietaną i owocami leśnymi

 
Uwielbiam naleśniki. Najczęściej robię je właśnie na słodko z serem i cukrem pudrem. Koniecznie po przełożeniu ponownie zapieczone :) Pycha :)


Składniki:
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl wody (dałam gazowaną ale może być też zwykła)
  • 1-1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia

Generalnie zasada jest taka, że im więcej wody tym naleśniki sa bardziej kruche, a te z przewagą mleka - bardziej miękkie.
Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować. Smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni (minimalnie natłuszczonej. Moja babcia używała do tego kawałka słoninki, którym zawsze smarowała rozgrzaną patelnię)



Składniki na nadzienie:
  • 500g sera białego
  • 1 jajko (dokładnie umyte i sparzone wrzątkiem)
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder (do smaku)

Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić.
Smarować naleśniki. Składać je na pół i jeszcze raz ;) Przed podaniem ponownie zapiec na patelni z dwóch strom. Podawać polane słodką śmietanką lub kleksem bitej śmietany  i posypane dowolnymi owocami (ja użyłam borówek i malin).

Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Oblednie wygladaja... Ponownego zapiekania po przelozeniu nie probowalam, ale chyba przetestuje, skoro mowisz, ze to takie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) pyszne :) Tylko szybko na natłuszczonej patelni "dla chrupkości" ciasta z dwóch stron. Nie za długo żeby ser się nie ściął ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają! Ślinianki uruchomione:) Ja też zawsze jeszcze zapiekam:)
    Pozdrawiam serdecznie
    Asiek

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjne są takie letnie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) piękne..:)
    a ile sztuk wychodzi z tego przepisu??:)

    OdpowiedzUsuń
  6. z podanego przepisu wychodzi ok. 12-13 szt naleśników o średnicy 21 cm :) Nadzienia serowego wystarca na ok. 10 szt. Pozostałe 2-3 naleśniki znikają porwane prawie prosto z patelni ;)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super deserek :) Uwielbiam naleśniki, które przyrządzam w domu na różne sposoby. Same ciasto robię stosując się do wskazówek zawartych na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Do przyrządzania cista używam przede wszystkim odpowiedniej mąki oraz patelni z grubym dnem.

    OdpowiedzUsuń